Augustin Zegrean: Suspendarea premierului atrage căderea Guvernului

Data publicării:
crop zegrean

Suspendarea premierului ar putea conduce la schimbarea Guvernului. Este interpretarea fostului preşedinte a Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.

Scenariul schimbării din funcţie a Vioricăi Dăncilă vine pe fondul plângerii penale depuse de liderul PNL Ludovic Orban. El a cerut ca procurorii să verifice dacă şefa executivului se face vinovată de înaltă trădare şi uzurpare de funcţie, după adoptarea în Guvern a unui memorandum privind mutarea ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.

Augustin Zegrean: „Dacă va începe urmărirea penală pe numele premierului, preşedintele poate să suspende premierul. Nu este o obligaţie, este o posibilitate. Suspendarea după Constituţie poate să dureze maximum 45 de zile după care trebuie să se întâmple ceva.

Dacă după 45 de zile premierul nu îşi poate relua activitatea, Guvernul este demis. Ar fi o situaţie ciudată pentru că după Constituţia noastră, preşedintele nu îl poate revoca pe premier. Este atipic, pentru că singura modalitate de revocare a premierului este moţiunea de cenzură sau un vot de neîncredere dacă el îşi asumă răspunderea pe un anumit proiect de lege. Constituţia aşa este construită şi aşa ar trebui să funcţioneze lucrurile.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri