Avocatul Poporului analizează legea care îi interzice lui Dragnea să fie premier

Data actualizării: Data publicării:
CIORBEA Agerpres
Foto: Agerpres

Avocatul Poporului analizează Legea 90/2001, care interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului, şi va decide dacă va sesiza Curtea Constituţională în aces caz.

Am dat în lucru la serviciul de contencios constituţional să văd dacă e cazul să mă sesizez din oficiu sau nu. (Reporter: În cât timp veţi avea un răspuns să vedeţi dacă vă sesizaţi sau nu?) Azi, mâine, poimâine cel târziu pentru că analizăm toate aspectele care au fost învederate în mass-media, altele ce ţin de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, jurisprundeţa CEDO. Ar fi fost binevenită o sesizare, fie din partea cetăţenilor, fie din partea unor instituţii, fie din partea unor instituţii şi aşa mai departe, să văd exact argumentele, motivele pe larg, nu numai cele pe care le-am văzut în mass-media”, a declarat Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, pentru Digi24.

Liviu Dragnea nu exclude posibilitatea de a deveni premier după victoria obținută de social democrați la alegerile de duminică.

Există însă o piedică: Legea 90/2001 spune că din Guvern nu poate face parte o persoană care are o condamnare penală, în urma unei sentințe definitive.

Cu toate acestea, PSD şi ALDE au anunțat că îl vor propune pe Liviu Dragnea ca prim-ministru, în ciuda condamnării la doi ani cu suspendare pentru fraudarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

Dacă președintele Klaus Iohannis refuză numirea lui Liviu Dragnea, așa cum a anunțat în timpul campaniei electorale, există riscul unui blocaj constituțional.

 

Preşedintele PSD a fost acuzat că, înainte şi în timpul derulării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României, ar fi pus la punct un sistem menit să deturneze rezultatul votului, pentru a se întruni cvorumul necesar demiterii.

Judecătorii nu i-au interzis însă lui Liviu Dragnea dreptul de alege și de a fi ales, astfel că acesta a obținut un nou mandat de deputat la alegerile de duminică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri