Bătălie politică pentru creșterea salariilor din Sănătate

Data actualizării: Data publicării:
parlament plen
Foto: Inquam Photos

Creșterile salariale și tăierile de taxe decise de Parlament în ultimele luni însumează nouă miliarde de lei, adică 1% din Produsul Intern Brut al României, potrivit Guvernului. Premierul spune că aceste aşa-numitele „pomeni electorale” pun în pericol deficitul ţării, iar impactul ar putea fi catastrofal, asemănător situației din 2012, când s-au tăiat salariile bugetarilor cu 25%. În ciuda avertismentelor venite de la Guvern, liderii PSD şi ALDE spune că vor susţine creşterile salariale. Din punctul lor de vedere, bugetul poate susţine majorări de salarii, ţinând cont că România are o creştere economică.

Președinta PNL a declarat că sindicatele sunt „manipulate” de dragul voturilor și că PSD știe că majorările salariale nu pot fi aplicate. 

„Sper ca PSD va înțelege că nu poți să manipulezi sindicate doar de dragul unor voturi și că a vinde iluzii față de categorii care nu o duc bine în România doar pentru a lua voturi, știind că acele majorări nu pot fi aplicate mi se pare o crimă politică, mi se pare un cinism fără margini”, a spus Alina Gorghiu, președinta PNL.

De asemenea, premierul Dacian Cioloș a avertizat că bugetul de stat riscă o catastrofă dacă Parlamentul continuă să aprobe măriri de salarii „fără calcule bugetare consistente”. 

Cu tot ce s-a votat în aceste ultime luni, în pregătirea campaniei electorale, aşa cum din păcate ne-a obişnuit, Parlamentul înainte de alegeri votează în toate direcţiile măriri de salarii fără calcule bugetare consistente. S-au cam adunat în jur de 9 miliarde de lei, deci peste un procent din PIB, care sunt împărţite în diferite direcţii. Deci, pe de-o parte, e un impact bugetar care înseamnă creşterea deficitului, ceea ce ar fi catastrofal pentru România, sau dacă nu şi vrem să ţinem limitele deficitului, (...) asta înseamnă reducerea investiţiilor”, a spus premierul Dacian Cioloș.

De asemenea, și ministrul Sănătății a criticat decizia unor partide politice de a susține majorările salariale din Sănătate. Vlad Voiculescu a precizat că partidele încearcă să cumpere în acest fel voturile oamenilor. 

În replică, liderul PSD Liviu Dragnea spune că partidul său va susţine creşterea salariilor în Parlament şi că social democraţii vor fi cei care vor pune în aplicare toate aceste măriri. Aşa aducem creşterea economică în buzunarul românilor, potrivit liderului PSD.

„Klaus Iohannis s-a lăudat într-un discurs de astăzi dimineaţă cu creşterea economică făcută posibilă de guvernarea PSD. Cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeana, ne spune. Şi atunci, domnule Preşedinte, de ce vă opuneţi, împreună cu guvernul tehnocrat, creşterii salariilor din educaţie şi sănătate cu 15%?  Vreau să vă garantez ceva: vom susţine creşterea salariilor în Parlament şi o vom pune în aplicare la guvernare, pentru că aşa aducem creşterea economică în buzunarul românilor”, a scris Liviu Dragnea pe Facebook. .

De aceeași părere este şi copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

„România are anul ăsta o creștere economică prognozată de 6% din PIB probabil cea mai înaltă din Europa. Unde sunt banii? Creșterea economică trebuie să se transforme în puterea economică în salarii. Unde e creșterea economică atunci? Văd că Guvernul se plânge?”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Sindicaliștii amenință cu grevă din nou

Personalul medical a renunțat astăzi la greva generală. Însă sindicaliștii au atras atenția că dacă majorările salariale nu trec de Parlament săptămâna viitoare vor relua greva. 

Deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat, luni seară, la capătul a cinci ore de dezbateri, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici, deşi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a împotrivit şi i-a avertizat că acest lucru înseamnă un efort de patru miliarde de lei anual de la bugetul de stat.

Potrivit amendamentelor adoptate de cele două comisii, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 la sută faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016.Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2016.

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, prezent la dezbatere, a precizat că dacă acest amendament este adoptat, deficitul va creşte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri