BIZIDAY. Partidele nu pot fi executate silit

Data publicării:
parlament parlamentari vot-1

Deşi are datorii de aproape şapte milioane de euro, Partidul Social Democrat are conturile ferite de eventuale executări silite. La iniaţiativa a trei senatori PSD, orice cont de partid este considerat special şi nu poate fi poprit. Deputaţii au fost de acord cu iniţiativa, prin urmare partidele politice din România tocmai şi-au făcut un cadou tocmai într-un an cu campanii electorale. De lege va beneficia în egală măsură şi partidul naţional liberal căci şi datoriile acestuia au ajuns la şase milioane de euro.

Amendamentul depus de PSD şi aprobat de parlament vine după ce la începutul acestui an, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţa că un cont al PSD a fost blocat din cauza datoriilor şi a făcut apel la membrii de partid să-şi achite cotizaţiile restante. Asta pentru că dacă un partid are conturile blocate, nu poate depune liste cu candidaţii. În plus, un cont blocat înseamnă şi lipsa finanţării pentru campania electorală.

Mai mult, Camera Deputaţilor a trecut şi prevederea care le dă dreptul partidele politice să îşi poată închiria spaţiile pe care le deţin în alte scopuri. În prezent, sediile partidelor pot fi închiriate numai pentru conferinţe, acţiuni social-culturale sau pentru organizarea birourilor parlamentare. Asta ar ajuta partidele să obţină fonduri suplimentare pentru finanţarea campaniilor electorale.

Datele Institutului de Politici Publice arată că, din 2012 până în prezent, nu a existat vreun partid politic care să încheie situaţia financiară cu datorii mai mici de două milioane de euro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri