Bugetul pe 2017, noul motiv de dispută între palate

Data publicării:
170118_IOHANNIS_GRINDEANU_10_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

După ce proiectele de ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codului penal l-au făcut pe președintele Klaus Iohannis să apară intempestiv la ședința de guvern, în urmă cu zece zile, acum au apărut noi tensiuni între Cotroceni şi Palatul Victoria, de data aceasta generate de bugetul pentru 2017.

Guvernul ar fi vrut să adopte vineri proiectul, dar decizia a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Mai e nevoie de un aviz din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru sumele alocate instituţiilor din domeniul siguranţei naţionale. Cum şedinţa CSAT va fi marţi, şi discuţia finală din Guvern a fost reprogramată pentru aceeaşi zi. O amânare care îl nemulţumeşte însă pe liderul PSD Liviu Dragnea.

Ore bune a aşteptat Guvernul răspunsul preşedintelui în ceea ce priveşte bugetul pentru instituţiile din domeniul securităţii. Spre sfârșitul după-amiezii, Palatul Cotroceni anunţa că şedinţa CSAT care va elibera acest aviz va avea loc marţea viitoare, la prânz.

În aceste condiţii Guvernul a amânat la rândul său adoptarea bugetului pe 2017, spre nemulţumirea liderului PSD Liviu Dragnea. Liderul PSD susţine că avizul CSAT putea veni şi după adoptarea bugetului de către Guvern. Aşa cum s-a procedat şi în trecut.

Dacă fiecare folosește orice aviz ca să blocheze sau să întârzie un act al guvernului, nu procedează corect. E într-o campanie ofensivă negativă împotriva guvernului și folosește orice prilej pentru a lovi, ataca, critica, jigni”, a declarat Liviu Dragnea.

Imediat a venit şi replica preşedintelui Klaus Iohannis.

În anul 2015, Guvernul a transmis Secretariatului CSAT proiectele de buget pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale pe data 7 decembrie. CSAT s-a reunit pe data de 10 decembrie 2015 pentru avizare. În acest an, Guvernul a decis să acţioneze fără să se coordoneze cu CSAT, stabilind unilateral agenda de aprobare a proiectului de buget”, se arată în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială.

Liviu Dragnea susţine că în anii anteriori, acest aviz, care este consultativ, a fost emis la o zi după adoptarea bugetului. Premierul Grindeanu i-ar fi menționat acest fapt preşedintelui Iohannis, iar șeful statului i-ar fi spus că „anul trecut a fost ceva, acum e altceva”, susține Liviu Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri