C. P. Tăriceanu: Preşedintele mi-a spus că vrea război total

Data actualizării: Data publicării:
TARICEANU

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu susţine că, într-o discuţie purtată la Cotroceni cu şeful statului, a doua zi după alegeri, Klaus Iohannis i-ar fi spus că nu intenţionează să desemneze un premier din partea PSD. La respectiva discuţie ar fi asistat şi celălalt copreşedinte al formaţiunii, Daniel Constantin.

Călin Popescu Tăriceanu: „Din păcate, la întrevederea pe care am avut-o cu preşedintele la Cotroceni a doua zi după anunţarea rezultatelor alegerilor, domnia sa (preşedintele Klaus Iohannis – n.r.) mi-a spus foarte direct că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a nu numi un premier din partea PSD şi pentru a evita aducerea PSD la guvernare. Aceste afirmaţii nu au fost singurele care pe mine m-au pus pe gânduri, pentru că a vorbit mai mult decât atât, a spus că vrea să declanşeze un război total. Lucru care, iată, astăzi, îl vedem prinzând contur. Primul lucru pe care doresc să vi-l spun este că i-am atras atenţia preşedintelui atunci, cu toată consideraţia funcţiei pe care o are, că trebuie să privească la harta alegerilor şi la rezultatul alegerilor din 11 (decembrie – n.r.), care au dat un învingător extrem de clar şi a conturat majoritatea pe care noi am anunţat-o încă dinainte că se formează. Adică majoritatea PSD – ALDE. Şi acest lucru, după cum vedem, îl ignoră. Îl ignoră în dorinţa de a arăta că poate să facă un exces de putere, un exces de autoritate. Eu cred că suntem în situaţia de a vedea că suntem puşi în faţa unei realităţi pe care nu o dorim. Se doreşte declanşarea unei crize politice majore şi de aceea, aşa cum spunea şi domnul preşedinte Dragnea, va trebui să stăm să cumpănim foarte bine ce decizie vom lua. Pentru că noi dorim să nu băgăm România într-o criză politică. Cel puţin noi avem această responsabilitate, pe care o conştientizăm, şi m-aş fi aşteptat şi de la preşedinte la o atitudine similară. Preşedintele, aşa cum acţionează, forţează declanşarea unei crize politice pe care noi încercăm să o evităm, totuşi.”

Este neclar despre ce întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis vorbeşte copreşedintele ALDE. Pe 16 decembrie, Călin Popescu Tăriceanu declara că a avut o discuţie cu şeful statului, dar că întâlnirea nu ar fi avut loc la Cotroceni.
„Am avut o discuție, dar nu la Cotroceni. Am avut o discuție cu președintele și mai mult de atât nu am ce să vă spun. Eu nu am solicitat, nici Daniel (Constantin - n.r.) această discuție. Am făcut o discuție cu președintele și mai mult de atât, îmi pare rău, nu am să pot să vă spun”, spunea pe 16 decembrie Călin Popescu Tăriceanu. Întâlnirea a fost confirmată de Klaus Iohannis, care nici el nu a precizat când anume a avut ea loc.

Copreşedintele ALDE spune astăzi că s-ar fi văzut cu şeful statului, la Cotroceni, „a doua zi după anunţarea rezultatului alegerilor”. Deşi pe 16 decembrie se declara surprins să afle că această întâlnire a avut loc, acum Liviu Dragnea precizează că s-ar fi întâmplat „marţi”. Ar rezulta ziua de marţi, 13 decembrie. Aceeaşi zi în care ALDE, la fel ca şi PSD, a refuzat invitaţia preşedintelui la consultările informale de la Cotroceni, de pe 14 decembrie.

Liviu Dragnea: „De la început a avut în minte ceea ce i-a spus domnului Călin Popescu Tăriceanu marţi. Pentru că i-a spus clar să nu facă majoritate cu noi, i-a spus clar că declanşează un război total cu PSD, i-a spus clar că nu vrea să pună un guvern PSD...”

Călin Popescu Tăriceanu: „Când nu era vorba de nicio nominalizare!”

Liviu Dragnea: „Deci nu era niciun nume atunci. Pur şi simplu. Că voturile de la 11 decembrie nu contează pentru dumnealui. Şi cred că tot ce a făcut a fost o mascaradă.”

Călin Popescu Tăriceanu: „Şi lucrurile acestea, este copreşedintele ALDE Daniel Constantin, care a fost prezent cu mine la discuţii, vă poate şi el confirma această discuţie nefericită, aş spune. Nefericită pentru modul de abordare pe care îl are preşedintele faţă de o anumită realitate politică. Care, sigur, nu-i convine, dar asta este cu totul şi cu totul altceva.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri