C. T. Popescu, despre înlăturarea lui Tudorel Toader: A fost o execuţie rituală. Dragnea i-a sucit mâna la spate lui Tăriceanu

Data actualizării: Data publicării:
170614_CONFERINTA_DRAGNEA_TARICEANU_00_INQUAM_Photos_George_Calin
FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Retragerea sprijinului politic pentru Tudorel Toader e un mesaj pe care Liviu Dragnea a vrut să i-l transmită lui Călin Popescu Tăriceanu. E opinia gazetarului Cristian Tudor Popescu, care spune că şeful PSD vrea să taie din elanul partenerului de alianţă, în perspectiva alegerilor prezidenţiale.

Ce s-a întâmplat cu Tudorel Toader acum e un mesaj din partea lui Liviu Dragnea pentru Tăriceanu în cursa prezidenţială.

Această mişcare a lui Dragnea de a-l da jos pe Tudorel Toader nu se justifică din punctul de vedere al politicii partidului, al PSD-ului acum.

Tudorel Toader ce făcea? Nu făcea. N-a dat cele două OUG. Dar a făcut atâtea lucruri <minunate> pentru PSD, fie şi numai dacă ne gândim că a înlăturat-o pe Kovesi şi a adus-o pe Adina Florea care acum munceşte cu spor la secţia Gestapo.

În continuare avea lucruri de făcut acum cu noul procuror general pe care urma să-l numească.

Nu voia să dea ordonanţele. Şi ce dacă? Domnul Iordache lucrează în Parlament, le scoatem pe acolo”, a declarat Cristian Tudor Popescu, la Jurnalul de Seară.

În opinia gazetarului, înlăturarea lui Tudorel Toader creează complicaţii şi cu publicul PSD şi cu simpatizanţii partidului, care aveau o imagine pozitivă despre ministrul Justiţiei.

Publicul PSD e greu de întors acum chiar aşa. Până acum Tudorel Toader era un om minunat, un profesor, un înţelept, un povăţuitor care se lupta cu statul paralel, era lăudat, în doi ani s-a lipit ca marca de scrisoare de votanţii PSD şi acum îl dai afară. Cum vine asta? Acum nu există niciun membru PSD şi simpatizant PSD care să se bucure aşa cum a fost când a fost dată afară Kovesi. Acum este o reacţie îndoită, oamenii nu ştiu ce să zică. Partidul nu câştigă nimic. Dimpotrivă, îşi creează complicaţii, creează stupoare printre simpatizanţi”, a precizat Cristian Tudor Popescu.

El a explicat însă care este miza înlăturării lui Tudorel Toader, şi anume nevoia lui Liviu Dragnea de a-şi arăta puterea în faţa partidului şi a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Dragnea avea nevoie de un mesaj de forţă, de reconfirmare a autoritităţii lui. A şi spus: <nu mă mai interesează OUG>. Îl interesează că Tudorel Toader nu s-a supus ordinului lui. Or, când ai o nesupunere la nivelul ăsta, de membru al Guvernului, de ministru al Justiţiei şi nu retezi într-un fel, o să ai probleme. Asta ştie foarte bine Liviu Dragnea.

Asta a fost o execuţie rituală pentru a reconfirma partidului că e tare şi în acelaşi timp i-a transmis lui Tăriceanu un mesaj, i-a sucit mâna la spate. A arătat că Tăriceanu nu poate să îl împiedice să îl dea jos pe Tudorel Toader.

Dragnea a şi spus mai demult la o întâlnire restrânsă la partid: <nu am de gând să-i dau partidul pe tavă lui Tăriceanu>. Şi acum i-a transmis foarte clar: <Eşti mai sus decât mine în sondaje? Păi o să-ţi dau cu partidul în cap, tu la alegeri vii cu rezultatul ALDE şi eu cu rezultatul PSD, şi partidul contează ceva mai mult decât sondajele, Căline!>

Cam asta o să fie discuţia”, a declarat gazetarul.

Cristian Tudor Popescu a făcut referire şi la gestul lui Tudorel Toader de a-şi anunţa demisia pe treptele ministerului, aşa cum şi magistraţii au protestat pe treptele tribunalelor şi ale curţilor de apel. „Un puiuţ de disident”, îl descrie gazetarul, care remarcă însă că Ministrul Justiţiei demisionar vrea totuşi să îşi păstreze o relaţie cu PSD.

Unde l-am văzut pe Tudorel Toader ţinând conferinţă de presă ca să-şi anunţe demisia? La Ministerul Justiţiei, pe trepte. Păi, pe treptele justiţiei au ieşit magistraţii, în faţa tribunalelor, a Curţilor de Apel, au ieşit pe trepte şi au protestat.

Ce este Tudorel Toader pe trepte? Ceva ce nu se poate: şi cu popă, şi cu hoţi, şi cu două-n f..d nu poţi. Un puiuţ de disident. Asta a vrut să sugereze: <am ieşit pe trepte afară din instituţie, aşa cum făceau magistraţii când protestau>. Asta e şi cu popă. Fireşte vrea şi cu hoţii, aşa se consideră dânsul foarte isteţ, dibaci. E şi cu hoţii pentru că îşi dă demisia în mod absurd.

Adică Tudorel Toader nu a dat acele ordonanţe de urgenţă, s-a ţinut de ele până s-a ajuns la CEx al PSD şi la ridicarea sprijinului politic. Nu le-a dat şi nu şi-a dat demisia pentru că nu le-a dat.

Dacă şi-a dat-o acum, ar fi putut să şi-o dea şi atunci, înainte de şedinţa CEx al PSD. Dar, a mers până în CEx cu această poveste, i s-a ridicat sprijinul politic, după care, apoi din nou absurd - de unde demisionează când a plecat deja cererea de revocarea la Cotroceni?. Adică ies pe uşă după ce m-aţi dat afară.

Deci Tudorel Toader asta încearcă. Pe de o parte vrea să îşi păstreze o anume relaţie, să nu se strice de tot cu PSD, că nu se ştie.

Pe de altă parte, pentru că se va duce la Iaşi, va reintra în corpul profesional Tudorel Toader vrea să-şi construiască şi această imagine dublată de disident. Nu se poatre, dar asta vrea să facă.

Grozăviile făcute de el nu vor putea fi şterse niciodată, dar asta a fost logica lui Tudorel Toader, a apariţiilor sale.

Apoi, ameninţarea de dinainte de CEx: <o să spun eu după ce mă dau afară care sunt cauzele adevărate>. O să vedeţi vreo cauză? Nu. Şi acea ameninţare face parte din segmentul şi cu popă, şi cu hoţi.”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri