C. T. Popescu despre „Proiectul Cioloş”

Data actualizării: Data publicării:
ctp 13 octombrie

Un om serios intră în politică cu un proiect, spune Cristian Tudor Popescu. Jurnalistul califică proiectul pe care l-a anunţat premierul ca fiind o propunere logică. Acum este rândul partidelor politice să răspundă la mişcarea lui Dacian Cioloş.

Cristian Tudor Popescu: „E foarte logică şi foarte onestă. Unii, puţini, i-au cerut să se ţină de cuvânt. Între care şi eu. Şi să nu intre în niciun partid. Să nu-şi ataşeze imaginea niciunui partid. Alţii, dimpotrivă, l-au dorit ca pe un trofeu, de fapt, în această campanie, cu care să producă nişte capital electoral. Dar, vedeţi, nimeni nu i-a şi cerut ceva când vine în partidul respectiv. I-au spus: dom'le, dacă vii la noi e minunat. Eşti băiat bun, aşa, dai bine la populaţie, mai câştigăm nişte capital, nu ne interesează cu ce vii. Important e să vii.

Scurt, domnul Cioloş le-a amintit acum că, în general, când eşti un om serios şi intri în politică, aşa ar trebui, intri cu un proiect. Nu intri în politică pentru că vrei să fii în politică, pentru că vrei să fii într-un partid. Ca să ai nişte beneficii din asta. Intri în politică pentru că vrei să faci ceva şi nu ai alte mijloace, în această societate a noastră, contemporană, decât prin politică. E foarte simplu şi foarte logic ce a făcut domnul Cioloş şi pentru asta nu e nevoie să-ţi manifeşti adeziunea la niciun partid.

Domnul Iohannis a greşit clar (atunci când i-a solicitat premierului să ia o decizie politică - n.r.). Iar în clipa de faţă la mutare sunt partidele politice parlamentare. Cele care vor câştiga şi vor intra în Parlament. Pentru că, în mod - pentru mine - evident, în acest moment, având în vedere persoanele cu o anume suprafaţă publică, cel mai potrivit în acest moment este domnul Cioloş. Nu există o persoană mai potrivită pentru funcţia de prim ministru - în acest moment, nu acum trei ani, nu peste patru ani, acum -, în România, cea mai potrivită persoană este domnul Cioloş. Chiar dacă Guvernul va fi politic. E de înţeles asta, nu se mai poate menţine... După anul ăsta care a trecut e clar că fiecare partid îşi vrea partea.

E în regulă, să fie guvern politic. Dar este de datoria acestor partide să găsească o formulă prin care domnul Cioloş să fie şeful următorului guvern politic. E simplu, e cea mai bună opţiune în acest moment.

Partidele vor face ce ştiu şi ce au făcut dintotdeauna, o să negocieze la colţul mesei. Ne aşteptăm la un nivel de conştiinţă, la un nivel de responsabilitate din partea acestor personaje? Nu a trecut decât un an de când i-am văzut cum arată. Atunci când se sperie le iese blana de sub costumele alea impecabile. Acumn, din nou, sunt lustruiţi, sunt sobri, sunt mari bărbaţi politici. Şi femei. Asta o să facă, ce au făcut dintotdeauna. Nu pot decât să sper că domnul Cioloş va rămâne premierul Guvernului României.

A încheiat domnul Cioloş cu un lucru foarte important, după părerea mea. Omul acesta spune lucruri simple. Nu spune nişte chestii spetaculoase, spune lucruri simple dar, dacă te gândeşti mai atent la ele, vezi că au adâncime. A spus: „Societatea să ştie să ceară de la Guvern”. Foarte important. Simplu şi important. Guvernul nu mai trebuie lăsat, pentru că şi asta s-a întâmplat ani de zile în ţara asta. Diverse guverne erau lăsate acolo să se bage acolo... în untură... să-şi facă tot felul de aranjamente, să îşi pregătească eternizarea în scaune tot felul de inşi pentru că societatea îi lăsa în pace. Pe un guvern. Într-o ţară democratică, trebuie să fie tot timpul în corzi. Societatea, prin ONG-uri, prin presă, prin societatea civilă... Trebuie să nu respire, toţi miniştrii ăia, în cap cu premierul. Tot timpul trebuie supus la presiuni: Aţi făcut asta? De ce n-aţi făcut? Au trecut atâtea zile, de ce n-aţi făcut asta? Deci e foarte important. Un guvern, ca să funcţioneze bine, trebuie să aibă o societate dinamică şi agresivă faţă de el.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri