C. T. Popescu: „După 26 de ani avem un preşedinte care ia o hotărâre discreţionară”

Data actualizării: Data publicării:
ctp 29 septembrie

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu îl critică pe președintele Klaus Iohannis pentru că nu a motivat respingerea nominalizării lui Sevil Shhaideh și spune că președintele ar putea respinge și alte propuneri venite din partea social-democraților, pentru a se defini ca un președinte anti-PSD.

După 26 de ani avem un preşedinte care ia o hotărâre discreţionară, de bun plac, pe care nu o justifică nimănui. Nu-mi mai amintesc să se fi întâmplat aşa, s-au luat decizii cu consecințe crâncene pentru România în acești 26 de ani, dar şefii de stat au avut o justificare, bună, proastă, cum era, pentru hotărârea pe care au luat-o. Klaus Iohannis nu bagă în seamă alegătorii, așa cum dl. Ponta, acum doi ani, refuza să-i bage în seamă. Este un fapt întristător de civilizaţie politică şi umană - cheremul exprimat de preşedinte”, a spus Cristian Tudor Popescu.

El a comentat și comentariile din mass-media, potrivit cărora președintele are multe motive, dar nu le poate spune public.

Nu se poate o astfel de logică. Trebuie să auzim de ce a luat această hotărâre. Dacă ar fi avut un motiv solid, logic şi firesc era să-l spună public. Îi dădea o lovitură directă lui Liviu Dragnea, susținătorul necondiționat al doameni Shhaideh - uite pe cine ai propus, or Klaus Iohannis nu face această refererinţă”, a spus jurnalistul.

În opinia sa, decizia lui Klaus Iohannis are și alte consecințe nocive: „se poate interpreta că a fost respins fără nicio motivaţie un candidat femeie, etnic minoritar şi religios minoritar. Fără motivaţie se lasă deschisă alimentarea curenteleor xenofobe şi intolerante din societatea românească, adică să nu-l întoarcem în groapă pe Ștefan cel Mare punând-o pe doamna Shhaideh”.

Cristian Tudor Popescu spune că președintele Iohannis „nu se poate opri aici”.

Trebuie să continue cu respingerile în raport cu PSD pentru că singura raţiune a tacticii sale este a deveni preşedintele anti-PSD pentru alegerile din 2019. Nu poate să fie preşedintele PNL, pentru că partidul este în pragul dezagregării. A ales singura posibilitate, să-și contureze imaginea de campanie pentru 2019 ca ultima redută în faţa mării roşii PSD de pe hartă. În acest sens, cred că bătălia va continua între dl Iohannis și PSD, ALDE. Nu are cum să se soluţioneze acum printr-o nouă numire din partea PSD”, a spus jurnalistul.

Ce urmează? O să vedem – suspendare, posibil, încercare de suspendare, sau respingeri succesive ale altor candidați de către președinte - deși nu văd cum ar mai putea fi numit altul - și intrare în logica anticipatelor. Nu se știe cine va câștiga între dl Dragnea și dl. Iohannis în această bătălie. Știm cine pierde. E limpede”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri