Calculele moţiunii de cenzură. USR are îndoieli

Data actualizării: Data publicării:
dan barna_fb

Opoziţia depune vineri moţiunea de cenzură. Dacă USR are îndoieli în privinţa şanselor de izbândă, liberalii au pregătit deja un buget alternativ pentru anul viitor. Deocamdată, Opoziţia se bazează pe 163 de parlamentari. Adică 70 mai puţini decât le-ar trebui pentru a da jos Guvernul Dăncilă.

Principalul reproş adus Opoziţiei: vrea să dărâme Guvernul, dar refuză să spună ce ar pune în loc. Ca să demonstreze că este pregătit pentru guvernare, PNL a prezentat un buget alternativ pentru 2019.

Florin Cîţu - senator PNL: „Vom ţinti un deficit de 2,1 la sută din PIB pentru anul viitor. Trei lucruri pe care le luăm în calcul: eliminarea supraacizei la combustibil, eliminarea TVA defalcat şi vom elimina supraimpozitarea contractelor part-time. Menţinem legea salarizării unitare. Chiar dacă am criticat-o, chiar dacă nu suntem de acord”.

Aritmetica parlamentară nu e însă de partea opoziţiei. Pentru a dărâma Guvernul, moţiunea de cenzură trebuie să fie votată de minim 233 de parlamentari. Opoziţia mai are nevoie de cel puţin 70 de voturi. Le-ar putea obţine de la foştii pesedişti plecaţi la noul partid al lui Victor Ponta, de la neafiliaţi, minorităţi, nemulţumiţii din PSD ... dar mai ales de la UDMR.

Cseke Attila, deputat UDMR: „Noi tindem să credem că de fapt nu se doreşte preluarea guvernării. Noi întotdeauna decidem cu o zi înainte, în ziua respectivă dezbaterii, este o şedinţă reunită a grupurilor parlamentare de la Cameră şi Senat. Aşa vom face şi săptămâna viitoare.”

Liderii Opoziţiei au deschis negocieri pe ultima sută de metri, dar recunosc că nu au prea multe şanse.

Dan Barna - presedintele USR: „Am un optimism temperat. Continuă discuţia şi cu parlamentari din majoritate pentru a încerca să strângem majoritate”.

Ludovic Orban - preşedintele PNL, declara la emisiunea „În faţa ta”: „Dacă nu apărea dosarul lui Tăriceanu, probabil puteam să rupem nişte voturi din zona ALDE. Au plecat mulţi parlamentari de la PSD şi probabil vor vota moţiunea de cenzură. UDMR e alături de PSD. Nu va vota nicio moţiune de cenzură, nu a votat nicio moţiune simplă”.

Social-democraţii se declară siguri pe poziţii.

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene: „Nu există nicio emoţie în ce priveşte eventuala moţiunea de cenzură. Având în vedere că de la 1 ianuarie preluăm preşedinţia rotativă, această moţiune nu e decât un demers politic care nu va avea nici un rezultat”.

Moţiunea de cenzură, a doua împotriva Guvernului Dăncilă, va fi votată săptămâna viitoare.

Structura Parlamentului:

PSD+ALDE: 244

PNL+USR+PMP: 145

UDMR: 30

Neafiliaţi: 29

Minorităţi: 17

Total deputaţi: 465

Voturi necesare pentru adoptarea moţiunii: 233

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri