Călin Popescu Tăriceanu o acuză pe șefa DNA că face „justiție selectivă”

Data publicării:
TARICEANU

În ultima vreme am văzut o anumită abordare greșită din partea dnei procuror Kovesi, este o abordare politică, ce se vede în modul de raportare a rezultatelor DNA care se centrează pe enumerarea dosarelor care se referă exclusiv la politicieni și parlamentari care au fost trimiși în instanță. Lucrurile acestea denotă o anume filosofie și abordare care înseamnă justiție selectivă și acest lucru este foarte grav. Mă refer la enumerările pe care le face considerând că succesul instituției se măsoară în câți politicieni au fost trimiși în instanță sau câți parlamentari sau câți miniștri. Lucrul acesta denotă o filozofie și o abordare care denotă o justiție selectivă și asta este foarte grav”, a afirmat președintele Senatului, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Este o abordare politică asta și cred că este incorect și nu e singura. Are numeroase cazuri de abordări politice”, a mai spus Tăriceanu, arătând că cel mai recent exemplu îl constituie presiunile pe care șefa DNA le-ar fi făcut public asupra CCR în momentul în care Curtea urma să judece conflictul de interese.

„Aceste lucruri nu sunt în regulă, dar în condițiile în care nimeni nu-i atrage atenția, mă refer pe linia ierarhică din partea Ministerului Justiției, lucrurile în România funcționează după cum vedem, adică într-o frumoasă anormalitate", a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

Inițial, el a spus că preferă să nu facă niciun comentariu despre Laura Codruța Kovesi. „Cel mai util ar fi să vedem analiza Ministerului Justiției, în subordinea căruia funcționează parchetul. Sigur că nu mă aștept din partea actualui ministru, doamna Prună, am văzut aprecierile ei...”, a spus Tăriceanu.

Ulterior, când a fost întrebat despre dosarul penal pe care DNA l-a deschis împotriva sa, președintele Senatului a spus că nu se cade să comenteze.

Despre proiectul legislativ pe care l-a inițiat, prin care președintele și ministrul justiției ar fi scoși din circuitul de numire a procurorului general și a șefilor de parchete, senatorul spune că aceasta este o interpretare pe care nu o împărtășește. „Nu am urmărit scoaterea nimănui din circuit, am urmărit cu totul altceva - consolidarea independenței justiției, scoaterea numirilor de sub incidența factorului politic”, a explicat fostul premier. 

Respect pentru Curtea Constituțională 

În schimb, șeful Senatului nu este deranjat de faptul că judecătorii CCR sunt numiți politic. „Și în SUA judecătorii Curții sunt numiți politic, însă există acest principiu care le garantează independența, cel al inamovabilității, iar numirea pe o durată lungă le asigură posibilitatea să se detașeze de legătura politică, așa cum s-a văzut în multe cazuri”, a argumentat Călin Popescu Tăriceanu.

Mai mult, șeful Senatului a declarat că are respect pentru Curtea Constituțională. „Este, cred, instanța cea mai prestigioasă și pe care orice magistrat și-o dorește. Sunt la CCR oameni de valoare, cu o pregătire solidă (...) Sunt oameni asupra cărora nu pot plana suspiciuni de partizanat politic”, a mai spus șeful Senatului.   

Urmăriți AICI interviul integral. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri