Dosarul Limuzina, cu Oprea și Tobă, la CCR

Data actualizării: Data publicării:
160909_petre_toba_dna_05_INQUAM_Octav_Ganea
 

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație si Justiție au admis, marți, cererea DNA de sesizare a Curtii Constituționale în legatură cu declasificarea documentelor privind cheltuirea unor sume din fondurile operative ale DIPI și pe care fostul ministru de Interne Petre Tobă a refuzat să le pună la dispoziția procurorilor, informează Agerpres. Decizia a fost luată în cadrul procesului în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este judecat pentru abuz în serviciu.

DNA a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casație si Justiție declasificarea documentelor privind cheltuirea unor sume din fondurile operative ale DIPI și pe care fostul ministru de Interne Petre Tobă ar fi refuzat să le pună la dispoziția procurorilor.

"Din conținutul adreselor emise de DIPI și Ministerul Afacerilor Interne a reieșit că aceste instituții au refuzat să declasifice atât rapoartele de decontare a cheltuielilor operative reținute în latura obiectivă a infracțiunilor pentru care Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Danut Marian Iacob si Gabriel Nicolae Pavel au fost inculpati in cauza, cat si cu privire la alte acte esentiale pentru solutionarea prezentei cauze. In baza art. 352 alin. (11) din Codul de procedura penala, solicitam instantei de judecata sa initieze procedura de declasificare a inscrisurilor esentiale pentru solutionarea cauzei", se arata in rechizitoriul DNA.

Petre Toba este urmarit penal de DNA pentru savarsirea infractiunii de favorizare a faptuitorului.

Potrivit DNA, pe 1 aprilie, in contextul in care se afla in instrumentare dosarul in care era cercetat Gabriel Oprea si sefi ai DIPI, Petre Toba a refuzat declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente in legatura cu gestionarea unor fonduri operative.

Procurorii sustin ca sefii DIPI au cumparat bunuri care nu au nicio legatura cu fondurile operative: casute de papusi cu nisipar si tobogan, in valoare de 7.000 lei, carti de joc, darts, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei in valoare de circa 4.000 lei, banda de alergare, in valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, in valoare de circa 17.000 lei, stilouri in valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, carti in editii de lux, legate in piele, pe comanda, mese festive ale ofiterilor neoperativi ai DIPI.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri