Remaniere record. Grindeanu se întărește cu miniștrii lui Ponta

Data actualizării: Data publicării:
ponta si rovana plumb - fb ponta

Premierul Sorin Grindeanu a decis să opereze și alte modificări în afara celor de la Justiție și IMM-uri: Economia va fi preluată de Mihai Tudose, iar Fondurile Europene, de Rovana Plumb. Remanierea vine la mai puțin de două luni de la depunerea jurământului la Palatul Cotroceni și este cu atât mai interesantă cu cât cei doi nou-nominalizați în Executiv sunt foști miniștri din Cabinetele Ponta. Pe de altă parte, judecătorul Tudorel Tudor va fi propus la Justiție.

ponta si rovana plumb - fb ponta

ACTUALIZARE. Premierul Sorin Grindeanu a anunţat propunerile pentru miniștri pe care le-a făcut și care au fost votate în unanimitate de către CExN al PSD: Tudorel Toader la Justiţie, Alexandru Petrescu la Mediul de Afaceri, Rovana Plumb la Fonduri Europene şi Mihai Tudose la Economie.

Într-o conferință de presă la care a participat și șeful PSD, Liviu Dragnea, premierul Sorin Grindeanu a spus că prin cooptarea Rovanei Plumb speră să urgenteze absorbția fondurilor europene. ”Am considerat necesar pentru a da mai multă forță să atragem în echipă un om cu greutate politică, experimentat care știe sa deblocheze lucrurile. Suntem contra timp”, a spus Grindeanu. El a mai informat că a discutat cu Tudorel Toader, nominalizat pentru Ministerul Justiției, despre modalitățile de eliminare a MCV (mecanism cooperare și verificare) în relația cu CE, despre modificările ce trebuie aduse Codului Penal și celui de Procedură Penală și despre posibilitatea  de evitare a sancțiunilor date de CEDO.


 

Mihai Tudose a fost ministru al Economiei în Guvernul Ponta 4. Rovana Plumb a fost ministru al mediului în Guvernele Ponta 1 și 2, ministru delegat interimar pentru Ape în Guvernul Ponta 2 și ministru al Muncii în Guvernele Ponta 3 și 4.

În plus, Plumb este cea pe care ex-premierul Ponta a vrut să o lase în locul său la conducerea PSD, în detrimentul lui Liviu Dragnea. Pentru instalarea rapidă a Rovanei Plumb drept președinte interimar al PSD, Ponta a încercat atunci să acrediteze ideea că ar fi suficient un vot în Biroul Permanent Național, forul restrâns de conducere al social-democraților. Ceea ce s-a și întâmplat: pe 15 iulie 2015, BPN al PSD lua act de demisia lui Victor Ponta din fruntea partidului și decidea, cu unanimitate de voturi, ca Rovana Plumb să ocupe funcția de președinte interimar.

„Încerc să fiu calm. Funcția (de coordonator politic - n.r.) nu am luat-o de la librărie. Am primit-o și am încercat să o gestionez. Un congres în toamnă și unul după alegerile locale și parlamentare. Asta sper să se discute miercuri la Comitetul Executiv. CEX nu poate valida, poate decide dacă sunt mai multe candidaturi. Nu e o conducere foarte grea, să fii interimar. Eu o să mă mai gândesc dacă mai garantez pentru cineva la conducerea partidului. O să văd dacă mai rămân în partid și în funcția pe care o am”, declara Dragnea, după ședința Biroului Permanent Național.

„E o femeie cu experiență, a fost mult timp președinte al organizației de femei. Trebuie înțeles și Victor Ponta și Liviu Dragnea. Rovana Plumb e o femeie cu experiență. Are sprijinul partidului, mai feminizăm și noi conducerea”, declara și președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Ulterior, după ce Dragnea a forțat să se dea un vot și în Comitetul Executiv al PSD (conducerea extinsă a partidului, din care fac parte toți liderii de filiale și parlamentari), Plumb a pierdut, obținând doar 18 voturi, față de cele 65 de voturi primite de Dragnea.

Guvernul Grindeanu a depus jurământul pe 4 ianuarie, la aproape o lună de la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Deși au trecut mai puțin de două luni de la momentul solemn al jurământului, bilanțul Cabinetului Grindeanu arată astfel la acest moment: două demisii (Florin Jianu de la IMM-uri și Florin Iordache de la Justiție), o rocadă (Alexandru Petrescu, de la Economie la IMM-uri) și două noi numiri (Rovana Plumb, în locul Mihaelei Virginia Toader, la Fonduri Europene, respectiv Mihai Tudose, în locul lui Alexandru Petrescu, la Economie).

Spre comparație, primele schimbări în Guvernele Ponta au apărut cel mai devreme la trei luni de la învestire, iar în Guvernul Cioloș, la cinci luni de la preluarea funcției.

Florin Jianu a demisionat din Guvernul Grindeanu pe 2 februarie, la scurt timp după ce Executivul a adoptat OUG 13, iar protestele s-au amplificat. „Mă opresc aici din activitatea guvernamentală pentru că aşa îmi dictează conştiinţa, iar asta nu este negociabil pentru nimic în lume”, declara Jianu la momentul demisiei.

Florin Iordache și-a prezentat însă demisia din funcția de ministru al Justiției doar după ce protestele au luat amploare, iar premierul a lăsat a se înțelege că, dacă nu demisionează, va fi demis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri