Cioloș, despre Dragnea și „otrava din legume”: Fix în campania electorală se găsesc otrăvuri. Există sistem de alertă în UE

Data publicării:
dacian ciolos la conferinta de presa
Foto: Inquam Photos / George Călin

Dacian Cioloș a vorbit la Digi24 despre campania zgomotoasă dusă de PSD și de Liviu Dragnea împotriva „străinilor care aduc în România fructe și legume otrăvite”.

Liderul PLUS spune că Dragnea și Daea folosesc acest fals subiect pentru că este campanie electorală. Iar în cazul în care ar fi adevărată acestă situație, Cioloș spune că există un mecanism de alertă la nivelul UE, unde se pot reclama astfel de produse astfel încât să fie oprite de la vânzare pe piața europeană.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat la Botoşani, că românii nu trebuie să mănânce produse agroalimentare mai proaste decât cele din Vest pentru că nu sunt cobaii Europei şi copiii românilor nu trebuie să fie „ghiftuiţi” cu legume şi fructe, care ar fi „otrăvite”, având în vedere că acestea conţin chimicale.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Este o problemă diferența de calitate a produselor din România față de a celor similare din Occident? Pentru că e linia de campanie a celor de la PSD. Ei susțin că noi primim, exact cum spune domnul Dragnea, primim „legume cu otrăvuri” din Vest. Și nu putem să le mâncăm pe ale noastre.

Dacian Cioloș, președinte PLUS: Dacă primim fructe sau legume „cu otrăvuri” din Vest, ce a făcut guvernarea PSD până acum? Din 2017 sunt la guvernare și nu am auzit de niciun control pe care să-l fi făcut, și de produse pe care să le fi oprit, nu doar din UE, ci și din afara UE, pentru că importăm mult din afara UE.

Dacă lucrul acesta este adevărat, cum se face că fix acum, înainte de campania electorală găsesc otrăvuri în legume și fructe?

Standardele privind calitatea fructelor și legumelor nu le-a făcut domnul Dragnea și nici guvernarea PSD, ci le-a făcut Uniunea Europeană. Sunt standarde europene pe care le aplică toate țările. Ele sunt verificate de autoritățile naționale. Aceste autorități, aflate sub controlul PSD-ALDE, ce-au făcut până acum să se asigure că acele standarde europene sunt respectate? Dragnea spune că „străinii ne vând” produsele acestea... Este un sistem de alertă la nivel european. Când găsești astfel de probleme trebuie să alertezi imediat autoritatea europeană care se ocupă de siguranța alimentelor, ca să blocheze circulația unor astfel de produse pe piața europeană. Noi avem aceste standarde pentru că suntem în UE, nu că ne impun străinii fructele și legumele de proastă calitate.

La produsele procesate sunt anumite companii care pot folosi rețete diferite, pentru produsul care are aceeași etichetă. Dar lucrul acesta a fost semnalat la nivel european, a fost discutat în Colnsiliul de miniștri și UE i-a deja măsuri ca să împiedice utilizarea unor standarde duble.

Domnul Dragnea se trezește acum, și domnul Daea, ca să vândă lucrurile acestea în campania electorală, ca și cum le fac ei. Același lucru îl fac cu subvenția europeană. Se laudă că dau subvenție la agricultori. Subvenția aceea am negociat-o eu când eram comisar european și oricine poate să verifice. Care era subvenția României până în 2013, 2014 și să vadă cu cât crește de atunci. Creșterea aceea e urmare a modului în care am negociat reforma politicii agricole comune. Și domnul Dragnea o vinde ca fiind banii PSD-ului. „Uite ce bani dă PSD-ul agricultorilor din România!”. Nu! Aceia sunt banii contribuabililor europeni, și faptul că subvenția în agricultură crește pentru România e urmare a modului în care am negociat reforma politicii agricole comune în avantajul Europei de Est și a României. Că tot întreabă domnul Dragnea ce am făcut pentru România. Asta am făcut!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri