Cîțu: Companii municipale din București plătesc salarii și atât. Consilier general: „E de natură penală ce se întâmplă”

Data actualizării: Data publicării:
firea-coafata-fb
Foto: Facebook/Gabriela Firea

Război între ministrul Finanţelor și primarul Capitalei. Florin Cîţu susține că primarul general Gabriela Firea acoperă cheltuieli de personal foarte mari la companiile municipale. Ministrul a prezentat o listă a acestor cheltuieli și adaugă că „se plătesc salarii și atât”.

Așa arată structura cheltuielilor companiilor administrate (căpușate?) de Gabriela Firea. Se plătesc salarii și atât. Pe românește SI NE CURI pentru PSD!!!”, a spus ministrul.

Florin Cîțu a dat ca exemplu Societatea de Transport, unde sunt peste 10.000 de angajaţi, iar cheltuielile de personal reprezintă 73% din buget. „Cum să mai faci şi investiţii sau reparaţii?”, afirmă Florin Cîțu.

„Gabriela Firea și companiile ei! Am revenit cu detalii. În 2017 G.Firea a înființat 22 de companii. Astăzi sunt funcționale 18. Câți oameni lucrează în aceste companii? 4500 de persoane. 1500 doar la Compania Municipală Consolidari. Salariile? Evident mai mari ca în sectorul privat. Ajung la 7400 lei NET. Cu câți bani au fost capitalizate? Mai clar, câți bani a luat G. Firea de la investiții pentru plata SINECURILOR? UN MILIARD de lei!!! Așa își bate joc G.Firea de banii românilor. Va urma!”, a mai scris Florin Cîțu, miercuri, pe pagina de Facebook.

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul o acuza pe Gabriela Firea că este iresponsabilă şi că a folosit bugetul Primăriei în scop electoral. În replică, Gabriela Firea a susţinut că Bucureştiul contribuie cu 25% la PIB-ul ţării, dar municipalitatea primeşte doar 0,6% şi este „singura primărie din ţară care nu este lăsată să colecteze impozite locale”. „Da, mă autodenunţ: am folosit bugetul Capitalei pentru oameni - ceea ce dumnealui numeşte în scop electoral”, a adăugat primarul general.

Consilier general: Nici până astăzi nu s-a plătit subvenția RADET către noua companiie înființată, Termoenergetica

Stelian Bujduveanu, consilier PNL, a declarat joi dimineață la Digi24 că Florin Cîțu „atrage atenția asupra dezastrului de la Primăria Capitalei”.

În 2019, cheltuielile cu personalul au crescut, din 2016, de la 581 de milioane la 1,5 miliarde, de trei ori costul cu personalul. Dacă luăm în calcul salariu mediu brut pe 2020, care este de 5.429 de lei, în comparație cu ce există în aceste companii, vom vedea că banii sunt tocați strict pentru clientela și personalul de partid al PSD”, a declarat Bujduveanu.

El a dat ca exemplu Compania Municipală Parking: „Are cheltuieli pentru personal 92% din buget. Nu ar fi fost mai simplu să introducă taxatoare automate?”.

Aș merge atât de departe încât să spun că este de natură penală ce se întâmplă. Avem o decizie a instanțelor, care a arătat că hotărârea de înființare acestor companii este nulă iar actuala administrație a continuat să le capitalizeze pe banii bucureștenilor. Considerăm că ce se întâmplă de la pronunțarea instanței prin hotărâre definitivă a fost o acțiune ilegală perpetuată de tot aparatul Primăriei, în frunte cu doamna primar. Nu pot fi aduse în legalitate, hotărârile au fost lovite de nulitate. Nulitatea este absolută și nu poate fi acoperită. Singura soluție este să fie radiate”, a mai spus consilierul general.

Stelian Bujduveanu a mai spus că are informații că „urmează o serie de posturi scoase la concurs în care acești domni care au fost detașați din companiile municipale la Primărie doresc să ocupe posturile din Primărie”.

Ciprian Ciucu, fost consilier general în CGMB din partea PNL, a precizat la Digi24 că ministrul Finanțelor „confirmă exact ce am anticipat în 2017, când au fost înființate companiile: toți banii vor fi tocați pe salarii, nu vor face niciunh fel de investiții și că nu se va resimți în calitatea vieții bucureștenilor. Era clar că aceste companii au fost înființate pentru a suge banii de la buget. Acum se confirmă”.

El a precizat că, pentru a fi radiate aceste companii, mai era nevoie de „o hotărâre judecătorească pentru fiecare dintre companii. Am făcut acest pas procedural și acum ne judecăm pentru a fi radiate.”

Este un mare eșel al administrației Firea”, a completat Ciucu.

Din sursele noastre, nici până astăzi nu s-a plătit subvenția RADET către noua companiie înființată, Termoenergetica. Întrebarea este dacă nu cumva doamna primar vrea să bage și această companie nou înființată în faliment, la fel cum a băgat și RADET”, a intervenit Stelian Bujduveanu.

În continuare, Ciprian Ciucu a afirmat că aceste companii sunt în domenii în care nu ar fi trebuit să existe, unde era nevoie de piață liberă. „Hai, două-trei companii pentru domeniile de utilități publice, unde nu ai o piață funcțională, cum ar fi iluminatul public. Dar ai companii de pază, companii de voluntariat, care n-ar fi trebuit să existe.”

De asemenea, Ciucu a spus că primarul general „trebuia să vină ieri cu bugetul, să știm cum arată bugetul pe anul acesta. Nu a venit, pentru că îi este foarte greu să-l închidă. Are datorii foarte, foarte mari, pentru că în loc să dea banii pentru ce era esențial pentru București i-a dus în aceste companii și pe fel și fel de paranghelii, târguri”.

Digi24 a încercat să o contacteze pe Gabriela Firea pentru un răspuns, dar primarul general a spus că va face o declarație pe acest subiect în cursul zilei de astăzi.

Redactor: G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri