Cîțu: Dacă Teodorovici continua cu acuzațiile, voi arăta cum PSD nu intenționa să majoreze pensiile în 2020

Data actualizării: Data publicării:
eugen teodorovici
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, l-a amenințat luni pe predecesorul său, Eugen Teodorovici, cu publicarea unui document guvernamental din care reiese că PSD nu intenționa să majoreze pensiile în 2020.

„Un mesaj clar pentru Eugen Teodorovici, pentru că în ultima perioadă a început cu acuzații care nu au niciun fundament. Aș vrea să-i spun atât: dacă continuă în această direcție, mă văd forțat să public încă un document prezentat în Guvernul României și care arată foarte clar că PSD nu avea nicio intenție să aplice legea pensiilor în 2020”, a spus Florin Cîțu.

El a citit un paragraf din concluzia documentului respectiv și a spus că publicarea lui este o decizie politică ce trebuie luată în PNL. 

Citiți și:
Reacția lui Teodorovici după ce Cîțu a anunțat că va face public un document în care se arată că PSD nu ar fi majorat pensiile în 2020

„Vă rugăm să dispuneți reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor Legii 127 privind sistemul public de pensii în ceea ce privește creșterea pensiilor pentru respectarea țintei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020-2023”, a citit ministrul Finanțelor din Guvernul PNL.

El nu a precizat ce instituție a elaborat documentul și a menționat că, deocamdată, nu va publica documentul.

Încă din luna aprilie, ministrul PSD al Finanțelor Eugen Teodorovici știa că deficitul bugetar ar putea depăși 4% din PIB, conform unor note interne din minister citite de ministrul Finanțelor Florin Cîțu la conferința de presă de luni.

Ministrul a prezentat documente care arătau că încă din ianuarie sau aprilie 2019 ministrul Teodorovici și premierul Viorica Dăncilă erau informați de specialiștii din minister că deficitul ar putea depăși 4% din PIB, în condițiile în care veniturile la buget nu puteau atinge nivelul preconizat.

Cîțu a spus că notele interne vor fi prezentate Curții de Conturi.

Pentru anul viitor este programată o creștere a pensiilor cu 40%. În această privință, BNR intenționează amânarea unei astfel de decizii, în timp ce premierul Ludovic Orban a precizat că legea trebuie respectată, iar bugetul va fi contruit în funcție de această majorare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri