Comisia SRI, asaltată de cereri pe subiecte controversate

Data publicării:
dosare-1

De la relaţiile dintre un fost deputat şi un ofiţer SRI, la protocoale secrete sau proteste. Toate şi-au aşteptat rezolvarea de la comisia parlamentară de control al Serviciul Român de Informaţii. După legislaturi întregi în care aleşii din comisie se ascundeau în spatele „secretului de stat”, acum comisia SRI are şedinţe săptămânale. E drept, sunt în spatele uşilor închise, dar nu lipsesc concluziile transmise de şeful comisiei, social-democratul Adrian Ţuţuianu.

Prima sarcină a comisiei SRI: verificarea dezvăluirilor fostului deputat Sebastian Ghiţă referitoare la relaţia lui cu fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea. În faţa parlamentarilor a ajuns chiar şeful Serviciului, Eduard Hellvig. Concluziile au venit după şapte ore de discuţii. Sebastian Ghiţă şi Florian Coldea au făcut concedii împreună.

Au fost prezenţi în Insulele Seychelles. Este confirmată prezenţa, împreună, în Italia, la Toscana. De asemenea, este confirmată prezenţa doamnei Coldea împreună cu doamna Ghiţă, la Paris, la Disneyland”, spunea Adrian Țuțuianu în 26 ianuarie despre Florian Coldea.

Protestele masive generate de Ordonanţa 13 au ajuns şi ele subiect pe ordinea de zi a comisiei SRI. Aleşii au analizat implicarea multinaţionalelor în mişcările din stradă, dar şi modul în care au comunicat Ministerul de Interne şi SRI în cazul violenţelor din seara de 1 februarie.

Doamna ministru a spus ca a primit nişte SMS-uri. Sunt cofirmate de ambele părți. Acele sms-uri nu au conţinut date suplimentare celor pe Ministerul de Interne le avea. A fost o comunicare, să spunem, insuficientă, cel puţin în prima parte”, spunea Adrian Țuțuianu în 9 februarie.

Tot în februarie au început să circule în spaţiul public informatii cu privire la un posibil protocol secret între DNA şi SRI. Comisia parlamentară a intrat imediat pe fir.

Există un protocol încheiat în 04.02.2009 între SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. A funcționat până anul trecut”, a spus Adrian Țuțuianu.

Comisia a mai analizat, la sesizarea deputatul PSD, Andreea Cosma, cum funcţionează Justiţia în Prahova. Iar acum, jocul Balena Albastră ar putea intra în dezbatere, dacă aleşii din comisia SRI aprobă cererea senatorului PNL Cristian Chirteş.

Având în vedere şi atribuţiile pe care Serviciul Român de Informaţii le are în apărarea propriu-zisă a ţării de către atacuri cibernetice. Eu îl consider totuşi un atac asupra libertăţii şi a sănătăţii copiilor noştri”, a spus Crisitian Chirteş.

Primim în fiecare săptămână 10, 15 sesizări de la persoane fizice sau juridice. Unii reclamă anumite situaţii. Alţii ne-au solicitat audierea şi am făcut şi noi o selecţie”, spune Adrian Țuțuianu.

Comisia parlamentară SRI s-a constituit în ianuarie, la aproape o lună de la validarea noului Parlament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri