Consultări fără PSD şi ALDE. Coaliţia anti-Dragnea de la Cotroceni

Data actualizării: Data publicării:
161214_COTROCENI_CONSULTARI_PNL_05_INQUAM_Octav_Ganea_

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat astăzi cu delegaţiile PNL, USR şi UDMR despre ce ar urma să se întâmple în perioada imediat următoare, când va fi format noul guvern. La ora 17:00 a intrat la consultări delegaţia PMP. Liderii PSD şi ALDE au anunţat, ieri, că nu vor merge la Cotroceni. Argumentul acestora este că preşedintele nu are temei constituţional pentru convocarea acestor consultări cu partidele, deoarece rezultatul alegerilor nu este final şi nu au fost validate mandatele noilor parlamentari.

Trei dintre cele patru formaţiuni care, teoretic, au depăşit pragul electoral şi vor fi reprezentate în viitorul Parlament au mers la Cotroceni cu un mesaj clar: nu sunt de acord ca Liviu Dragnea să fie desemnat premier, în urma victoriei categorice a PSD în alegeri. Reprezentanţii PNL şi USR au declarat, la finalul consultărilor, că l-au informat pe preşedinte despre acest lucru. Liderul PMP, Traian Băsescu, a postat un mesaj pe Facebook, cu câteva ore înainte de întâlnirea cu şeful statului. În care spune că, după câte se pare, destinul său politic este să facă permanent opoziţie PSD. Poziţie a confirmat-o în întâlnirea cu Klaus Iohannis, căruia i-a spus că micuţul său partid, PMP, va face parte din orice formulă politică anti-PSD.

A fost la consultări şi delegaţia UDMR. Însă, aşa după cum era de aşteptat, politicienii maghiari au evitat să se plaseze definitiv de o parte sau de alta a „baricadei” şi au anunţat că nu se pot pronunţa asupra posibilului viitor premier atâta vreme cât nu a fost nimeni nominalizat pentru acest post. Kelemen Hunor a declarat însă şi că în România „legea e lege şi trebuie respectată”.

161214_COTROCENI_CONSULTARI_PNL_04_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Raluca Turcan, preşedinte interimar al PNL: „PSD începe discuţiile pentru conduita politică şi acţiunea politică pentru viitorii patru ani cu o mare fraudă de încredere în rândul cetăţenilor. În momentul de faţă nu avem o propunere de premier. Dacă vom ajunge în situaţia de a propune premier, bineînţeles că domnul dacian Cioloş va fi prima opţiune, însă în acelaşi timp noi suntem oameni realişti şi este clar că am ajunge în situaţia de a propune premier dacă s-ar forma o coaliţie de dreapta. Deci trebuie să fie o persoană care să poată să strângă partidele de dreapta.”

161214_COTROCENI_CONSULTARI_USR_02_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Nicuşor Dan, preşedintele USR: „Am transmis foarte ferm că USR nu va vota un guvern format în jurul PSD-ului, în jurul lui Liviu Dragnea. Nu este admisibil pentru România ca Guvernul să fie condus de un prim-ministru condamnat penal. Opţiunea unui prim-ministru tehnocrat este cea mai bună soluţie şi Dacian Cioloş, prin experienţa pe care o are, este cu atât mai mult o soluţie potrivită.”

161214_COTROCENI_CONSULTARI_UDRM_01_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: „Pentru noi este important să găsim parteneri în Parlamentul României, în noua configuraţie a Parlamentului. Nu căutăm fotolii ministeriale, nu căutăm funcţii, căutăm parteneri pentru a pune în aplicare dezideratele cele mai importante. Trebuie să redăm Parlamentului rolul necesar, altfel societatea nu va avea încredere, oamenii nu vor avea încredere în Parlament. (Liviu Dragnea premier – n.r.) Nu am discutat acest lucru cu domnul preşedinte, fiindcă nu există o propunere oficială de prim-ministru.”

Pentru că jurnaliştii au continuat să întrebe cum se poziţionează UDMR faţă de posibila nominalizare a lui Liviu Dragnea, Kelemen Hunor a spus că orice lege trebuie respectată. Apoi a dat exemplu de legi care nu sunt respectate. „Dacă vă referiţi la legea din 2001 referitoare la cine poate să facă parte din Guvern, sigur, ea trebuie respectată, nu poate fi pusă în paranteză nicio lege. Legea trebuie respectată, nu poate fi ocolită de nimeni. Dar aşa ar trebui respectată şi legea învăţământului, care nu este respectată şi nimeni nu păţeşte nimic. Aşa ar trebui respectate şi celelalte legi care nu sunt respectate în România şi nimeni nu vorbeşte despre aceste aspecte, inclusiv legea privind folosirea limbii materne. Toate legile sunt obligatorii. Nu sunt unele mai facultative şi altele mai obligatorii”, a precizat preşedintele UDMR.

161214_COTROCENI_CONSULTARI_PMP_05_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Traian Băsescu, preşedintele PMP: „Am avut o discuţie pe care n-o considerăm neapărat o consultare în vederea formării guvernului. A fost o dicuţie de tatonare. Am înţeles foarte bine de ce preşedintele a dorit să facă această discuţie înaintea validării parlamentarilor. Suntem, facem parte şi vom face parte din orice soluţie politică anti-PSD. Noi suntem în opoziţie cu PSD. Sunt cel mai bun premier pe care l-ar putea avea dreapta. Domnul preşedinte ştie, i-am spus că eu sunt cel mai bun premier, de bună seamă.”

Consultările de la Cotroceni s-au încheiat cu întâlnirea preşedintelui cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară.

161214_COTROCENI_CONSULTARI_MINORITATI_04_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Varujan Pambuccian, liderul Grupului minorităţilor: „Suntem în faţa unor alegeri care au fost extrem de clare din punctul de vedere al votului. Să se aplice mecanismele din legislaţie aproape pe pilot automat. Noi sperăm să urmeze un Guvern care să continue politicile de dezvoltare a etnicităţii, a diversităţii şi care să nu aibă sincope în aplicarea acestor politici. Este o chestiune minimală pe care şi grupul vechi şi cel care va urma o are ca dorinţă.”

Întrebat dacă crede că PSD ar putea rămâne în opoziţie, Varujan Pambuccian a calificat întrebarea drept o glumă. „Ar însemna să existe un Guvern minoritar şi ar fi foarte greu de guvernat în condiţiile astea”, a declarat acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri