Au început consultările pentru viitorul prim-ministru. PSD şi-a făcut cunoscută poziţia

Data actualizării: Data publicării:
iohannis dragnea - presidency

PSD şi ALDE au mers împreună la consultările, de astăzi, de la Palatul Cotroceni.  Înainte de întâlnirea cu şeful statului, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a primit, din partea Comitetului Executiv Naţional al partidului, un mandat în alb pentru consultările de la Cotroceni şi pentru susţinerea propunerii de premier. 

Actualizare 11.30. Sevil Shhaideh este numele anunţat de Liviu Dragnea după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis

Actualizare 11:00. Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin au ajuns la Palatul Cotroceni pentru consultările cu președintele Klaus Iohannis privind desemnarea noului prim-ministru, după alegerile parlamentare.


ACTUALIZARE - Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a primit, miercuri dimineaţă, din partea Comitetului Executiv Naţional al partidului, un mandat în alb pentru consultările de la Cotroceni şi pentru susţinerea propunerii de premier. Întrebat dacă membrii CExN al PSD ştiu numele celui care va fi propus premier, Dragnea a răspuns negativ, potrivit News.ro.

”Am avut o şedinţă scurtă a Comitetului Executiv Naţional al PSD, am primit mandat de la colegii mei să fac o propunere preşedintelui României pentru un candidat de prim-ministru din partea PSD susţinut şi de ALDE, întreaga coaliţie de guvernare. Propunere pe care o voi face direct preşedintelui României şi pe care o voi anunţa la conferinţa de presă de după consultări”, a spus Liviu Dragnea, la finalul şedinţei CExN.

Chestionat dacă viitorul premier va fi membru PSD, acesta a spus: “Categoric”.

Întrebat în continuare dacă le-a spus membrilor CExN numele premierului, preşedintele PSD a răspuns negativ. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va anunţa, miercuri, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, programate pentru ora 11.00, numele candidatului partidului la funcţia de prim-ministru.

viewscnt

PROGRAMUL CONSULTĂRILOR:

11:00 PSD şi ALDE

12:30 PNL

14:00 USR

15:00 UDMR

Reporter: În privinţa premierului PSD, vă menţineţi intenţia ca acesta să aibă carnet de membru?

Liviu Dragnea: Categoric, și nu de o zi, două.

Reporter: Florin Georgescu este o variantă?

Liviu Dragnea: Am văzut multe guverne făcute, dar candidatul pentru funcția de premier va fi propus de PSD, susținut de ALDE. Putem vota guvernul săptămâna viitoare, ca cel mai târziu între 12 și 15 ianuarie bugetul să fie aprobat în Parlament. E extrem de important pentru toată țara.

Consultările de astăzi de la Cotroceni au loc după ce noii parlamentari şi-au preluat mandatele. Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a asigurat că are suficienţi aliaţi în Parlament pentru ca următorul Guvern să treacă fără emoţii.

Pe de altă parte, UDMR a anunțat că nu semnează protocolul cu PSD şi ALDE, înainte a şti pe cine vor propune cele două partide pentru funcţia de premier al României. Liderul UDMR spune că nu se grăbeşte şi aşteaptă o nouă rundă de discuţii cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Trebuie să cunoaștem și persoana viitorului premier. S-ar putea să fie o propunere de prim-ministru cu care eu nu pot să fiu de acord din varii motive. Și e un element important. Și s-ar putea să spună că în programul de guvernare nu facem nicio trimitere la cetățenii diferitelor grupuri etnice. Totuși, un protocol e o acțiune și o perspectivă pentru toți cei care se implică într-o astfel de colaborare”, a spus președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Președintele Klaus Iohannis se va consulta astăzi cu reprezentanții PSD și ALDE, PNL, USR și UDMR, iar joi cu cei PMP și ai grupului minorităților naționale din Parlament. Inițial, consultările cu ALDE erau programate pentru joi, dar PSD și ALDE merg împreună la Cotroceni după ce au semnat un protocol de colaborare pe patru ani. Cele două partide au, împreună, majoritate în Parlament.

Liberalii au anunțat că nu vor veni cu o propunere de premier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri