Cu ce rămân românii după protestul din 10 august. Explicațiile lui Ioan Stanomir

Data actualizării: Data publicării:
ionut stanomir captura

România se îndeapărteaz tot mai multe de standardele elementare de democrație după abuzurile Jandarmeriei împotriva oamenilor pașnici, a spus politologul Ioan Stanomir, la Digi24. El a mai spus că este grav faptul că jandarmii confundă loialitatea față de legile țării cu loialitatea față de oamenii politici: „sunt persoane care ar fi putut să-l servească foarte bine și pe Ceaușescu”.

Citiţi şi: Cum pregăteşte Dragnea terenul pentru ca data viitoare să nu mai piardă bătălia pentru Piaţa Victoriei

Politologul Ioan Stanomir a spus că, la o săptămână după intervenția brutală a Jandarmeriei de la mitingul diasporei, înțelegem că „suntem conduși de un regim netransparent și care nu e interesat să dezvăluie informațiile necesare pentru clarificarea circumstanțelor dramatice”.

„Mai înțelegem că Jandarmeria operează ca și cum ne-am afla într-o dictatură bananieră și că, din punctul de vedere al Jandarmeriei, a ataca, a molesta, a gaza cetățeni pașnici pe străzile Capitalei reprezintă o formă de aplicare a principiului legalității. Cred că persoanele care au servit sub regimul Ceaușescu nu pot să fie decât mulțumite, evident e o ironie, de faptul că la comanda Jandarmeriei sunt persoane care ar fi putut să-l servească foarte bine și pe Ceaușescu, la fel de bine cum îl servesc pe Liviu Dragnea”, a adăugat profesorul de drept consituțional.

El a spus despre scuzele prezentate de maiorul Laurențiu Cazan - care a și-a cerut scuze, deși nu își reproșează nimic - că arată „disprețul pe care aceste autorități îl resimt în raport de cetățeni”.

„Faptul că tu, în calitate de jandarm, confunzi loialitatea față de superiorul politic cu obligația de a respecta legile țării e de maximă gravitate. Acești domni și doamne răspund în fața comenzii politice. E dramatic! România se îndepărtează din ce în ce mai mult de standardele elementare de democrație, standarde obligatorii din momentul aderării la UE. Mă întreb, și nu retoric, cât timp ne va trebuie pentru a ne trasforma într-un regim de tip Putin sau Erdogan”, a subliniat Ioan Stanomir.

Despre scrisoarea deschisă a Ecaterinei Andronescu, în care a cerut demisia lui Liviu Dragnea și a cabinetului Dăncilă, politologul a spus că „dislocarea din fruntea PSD a lui Liviu Dragnea va interveni, dacă va interveni, în urma unei condamnări penale”.

„În momentul în care Liviu Dragnea va fi încarcerat sunt sigur că vor apărea și justițiarii din PSD, care ne vor explica că de la început au fost împotriva acestui regim tiranic”, a explicat el, argumentând că așa s-a întâmplat și cu regimul Ceaușescu înainte și după 1989.

Întrebat cu ce rămân românii după experința protestului din 10 august, Ioan Stanomir a răspuns că se aleg cu o „lecție importantă”.

„Atâta vreme cât lași libertățile să se erodeze, tiranii vor profita și că în raport de Liviu Dragnea și de complicii săi există o singură linie de conduită - rezistența până domniile lor vor preda puterea unor oameni care sunt capabili să guverneze nu ca niște vătafi, ci ca niște politicieni euroatlantici”, a adăugat politologul.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri