Cum a schimbat prima femeie-primar din județul Cluj comuna pe care o conduce de 20 de ani

Data publicării:
minodora luca

Minodora Luca este numele primei femeie-primar din judeţul Cluj, de după 1989. Mai mult, ea este și singura femeie primar din zona Munţilor Apuseni.

A câştigat primul mandat în 1996. Era profesoară la acea vreme şi abia se mutase în Băişoara.

„Era noroi până la gleznă. Femeile veneau cu două rânduri de încălțăminte la biserică. Atunci când am venit acum 20 de ani în 1996 nu era niciun pod, punțiile au fost distruse. Fusese inundație și toate au fost distruse”, a spus Minodora Luca.

I-a convins uşor pe localnici să îi dea votul.

„Prima dată m-am dus cu toți cetățenii din sat și am refăcut un pod. Noi lucram la pod cu 30 - 40 de bărbați”, a adăugat edilul. 

Între timp, drumurile au fost asfaltate, comuna are canalizare și un centru SMURD, iar primarul Minodora Luca reprezintă România la Comisia Europeană. În plus, duminica trecută a câștigat al șaselea mandat de edil.

De 20 de ani tot dânsa am votat-o, Băișoara a fost un sat foarte sărăcuț. Acum l-a făcut oraş. Sat european”, a spus un locuitor din Băișoara.

„Ne-a plăcut și face pe aici ceva pentru oameni”, a adăugat un alt alegător.

La 50 de kilometri depărtare, în 2000, Lucia Suciu devenea, la doar 26 de ani, a doua femeie primar din județul Cluj. Făcea zilnic naveta între Cluj-Napoca și Chinteni. Primarul de la acea vreme a refuzat să cumpere maşini mai bune pentru navetişti. Aşa a decis să se implice în viaţa comunităţii.

Aproape de fiecare rămâneam undeva la mijlocul traseului pentru că fie se defacta autobuzul, fie nu mai putea porni din stație. Fie se dezmembra”, a spus Lucia Suciu.

Pe lângă autobuze noi, edilul a asfaltat drumurile, acum lucrează la canalizare și planurile ei nu se opresc aici.

„Avem un proiect unic în județul Cluj - cadastrul general al imobilelor”, a spus Lucia Suciu.

Astfel, oamenii nu trebuie să mai bată drumul până în oraş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri