Exclusiv Cum explică Raluca Turcan votul din 2011 prin care primarii au ajuns să fie aleși într-un singur tur

Data actualizării: Data publicării:
raluca turcan vicepremier
Foto: gov.ro

Vicepremierul Raluca Turcan a explicat, joi seară, la Digi24 de ce Guvernul și-a asumat angajarea răspunderii pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi, deși în 2011 ea a fost „pentru” un singur tur.

Raluca Turcan a spus că asumarea răspunderii este „o variantă corectă, curajoasă și cu finalitatea cea mai probabilă”, adăugând că „este o măsură pe care oamenii au cerut-o în stradă”. Ea a precizat că măsura a fost blocată de doi ani în Parlament.

Întrebată de ce Guvernul nu și-a asumat mai devreme acest lucru, ea a răspuns: „Acesta a fost calendarul dat de evenimentele la care am fost cu toții martori”.

În ceea ce privește reproșurile PSD, legat de faptul că modificarea legislației electorale este făcută cu puțin timp înainte de alegeri, Raluca Turcan a spus că „cei care reproșează au avut cel puțin doi ani înainte pe un proiect de lege existent în Parlament să o facă mai din timp sau puteau să facă pe un proiect pe care să-l inițieze. Cine reproșează lucrul acesta are un discurs dublu.”

Turcan a arătat că asumarea răspunderii „este un proces perfect legal”.

Raluca Turcan: „Această procedură a primarilor în două tururi întărește democrația”

Despre anunțul senatorului PSD Titur Corlățean, potrivit căruia Consiliul Europei a început o monitorizare a guvernului român în legătură cu această modificare, prim-vicepreședintele PNL a răspuns că „e un politicianism ieftin. (...) Această procedură a primarilor în două tururi dă drepturi mai multe, întărește democrația. Nu există absolut nicio justificare pentru un astfel de demers.”

Despre lista citită de Marcel Ciolacu, președintele PSD, cu parlamentari care în 2011 au votat pentru introducerea unui singur tur la alegerile locale, Raluca Turcan a recunoscut că a votat.

Turcan: Sondajele arată că 78% din populație și-ar dori alegerea primarilor în două tururi

Așa este, doar că domnul Ciolacu a avut o scăpare de matematică. A spus că mi-am schimbat opinia cu 360 de grade. Poate că ar fi trebuit să evalueze un pic cum e cu gradele cercului. Însă niciodată nu m-am dezis de decizii politice la care am fost parte sau voturi pe care le-am dat. Dacă la un anumit moment s-a votat pentru această variantă de un singur tur și aduceți-vă aminte că era o procedură care putea să conducă... contextul politic era de acaparare a puterii de către PSD, oarecum o situațiesimilară cu ce se întâmplă acum. Putea să ducă la scoaterea baronilor roșii din administrație, nu s-a întâmplat lucrul acesta. Au existat derapaje, din nefericire, prin alegerea primarilor într-un singur tur și eu cred că un om politic, dacă sesizează că o decizie nu și-a atins scopul, dacă o decizie poate fi îmbunătățită, dacă e în acord cu ceea ce cer foarte mulți oameni și astăzi toate sondajele arată că 78% din populație și-ar dori alegerea primarilor în două tururi, să nu persevereze într-o greșeală, ci dimpotrivă, să corecteze o măsură pe care a luat-o”, a declarat Raluca Turcan.

Întrebată dacă printr-un singur tur PSD ar fi pierdut primari la alegerile locale din 2012, ea a întărit: „Da, atunci – îmi aduc aminte perfect contextul – se intenționa schimbarea legii electorale și se mergea pe principiul aceleiași formule de alegeri la primari ca la președinții de consilii județene. La președinții de consilii județene nu s-a mai întâmplat, alegerea acestora din rândul consilierilor a rămas ca procedură de bază și funcțională, în timp ce schimbarea procedurii de vot la primărie a dus de multe ori la blocaje, pentru că primarul era ales, cum a fost cazul, cu 14% dintre alegători, consiliile locale funcționează pe bază de majoritate și existau fracturi uriașe între primari și consilii”, a adăugat Turcan.

Ea a completat că „atunci s-a dovedit că nu a fost cea mai bună variantă.”

Întrebată din ce cauză nu s-a dovedit o variantă bună, ea a răspuns: „Are rost acum să evaluezi din ce cauză?! Cert este că uneori poți să iei o decizie cu elementele pe care le ai în spate și care să nu-și dovedească viabilitatea.”

Un om politic care face politică de ani de zile, de aproape 20 de ani, n-a avut întotdeauna deciziile perfecte și n-a fost parte la deciziile perfecte. Eu cred că suntem datori să nu perseverăm într-o greșeală”, a mai arătat Raluca Turcan.

Redactor: G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri