Dan Barna: Ideea de angajare a răspunderii pe buget deschide un precedent periculos

Data publicării:
Dan Barna
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele USR, Dan Barna, a declarat că Uniunea susţine dezbaterea bugetului în parlament, nu asumarea răspunderii, în caz contrar putându-se crea un precedent periculos.

„Poziţia USR este că bugetul trebuie dezbătut în Parlament. Ideea de angajare a răspunderii deschide un precedent periculos, orice guvern viitor ar putea evita dezbaterea în Parlament. Bugetul este cea mai importantă lege.

Ţinem foarte mult la propunerea dezbaterii iî comisii şi în Parlament”, a spus Barna.

Întrebat dacă USR ia în calcul sesizarea CCR dacă guvernul îşi va asuma răspunderea pe buget, liderul USR a răspuns că întâi trebuie văzut ce se va întâmpa: „În funcţie de asta vedem şi paşii de urmat.

Miza dezbaterii în Parlament e clar asumată, i-am spus clar şi premierului”.

Președintele USR a avut o întâlnire la Guvern joi dimineață cu premierul Ludovic Orban.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a dat luni asigurări că este pregătit să meargă cu bugetul în Parlament, să-l dezbată în comisii şi să argumenteze fiecare capitol, înainte de sărbătorile de iarnă.

Întrebat dacă se ia în calcul şi varianta asumării răspunderii pe buget de către Guvern, ministrul a răspuns: „Nu ştiu, aici este decizia premierului (...) Eu nu am discutat despre aşa ceva”.

Presa a relatat, pe surse, că guvernul Orban ar intenționa să-și angajeze răspunderea pe legea bugetului pe 2020. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus miercuri seara că, dacă acest lucru se va întâmpla, parlamentarii PSD vor depune legi pentru a amenda legea bugetului.

În replică, Ludovic Orban a sublinit că obiectivul Guvernului este de a reuși ca legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale de stat să fie adoptate până la 31 decembrie.

Care este procedura angajării răspunderii

Conform procedurii, Guvernul trimite Parlamentului proiectele legislative, Parlamentul convoacă ședința Birourilor Permanente Reunite și stabilește calendarul. Ședința BPR este programată miercuri, la ora 14.

Legile sunt transmise mai apoi comisiilor de specialitate unde se pot depune amendamente, după care sunt transmise din nou Guvernului, împreună cu amendamentele adoptate în comisii.

Guvernul poate să țină cont de amendamentele formulate, sau poate merge mai departe cu proiectele în forma inițială. După ce sunt cititie în plenul Parlamentului legile pentru care Guvernul își asumă răspunderea, în termen de 3 zile poate fi depusă o moțiune de cenzură.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri