Dăncilă: Exclus să-mi dau demisia. Plângerea penală, un act deplasat

Data actualizării: Data publicării:
dancila vasilica viorica getty
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a repetat, luni, într-o conferință de presă susținută la Bacău, că nu își va da demisia. Sunt un om puternic și îmi voi duce mandatul până la capăt, în 2020. Exclus să-mi dau demisia. Nu mi-e ușor, dar am o responsabilitate față de România și față de români, a declarat premierul.

În ceea ce privește plângerea penală pentru înaltă trădare formulată de Ludovic Orban, ea a spus că i se pare un act deplasat, cu atât mai mult cu cât timp de nouă ani a fost europarlamentar. Este ridicolă, a spus Viorica Dăncilă.

Întrebată de un jurnalist cum suportă să fie „ciuca bătăilor în ţară”, premierul - cu prețul unei noi greșeli de exprimare (exercițiu de imagine în loc de exercițiu de imaginație - n.r.) - a mărturisit: „Cum suport? Nu este uşor. Faceţi un exerciţiu de imagine (sic! - n.r.) si vă puneti un pic în locul meu şi vezi atâtea jigniri, atâta ură şi atâtea lucruri urâte. Dar ce să fac, să fac un pas înapoi? Am o responsabilitate faţă de România şi faţă de români", a afirmat Viorica Dăncilă. 

La intervenţia jurnalistului, care a spus că poate există un sâmbure de adevăr în criticile care i se aduc, Dăncilă a răspuns: „Ce sâmbure de adevăr să existe când prim-ministrul României este acuzat de înaltă trădare? Am fost nouă ani europarlamentar, mi-am slujit ţara în acestă calitate şi îmi voi sluji tara şi în calitatea de premier”.

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări, luni, că Pilonul II de pensii nu se va desființa, dar nu a exclus o eventuală modificare ulterioară a legislației referitoare la acesta. Ea a repetat declarațiile din cursul zilei, și anume că ceea ce a apărut pe site-ul Guvernului a fost doar o propunere a Comisiei Naționale de Prognoză, și a spus insistent că nu va exista o hotărâre de guvern în acest sens. Numai că, și de data aceasta, emoțiile au împins-o pe Viorica Dăncilă să facă o nouă gafă: în loc să spună că nu este de acord cu propunerea Comisiei de Prognoză, a dat asigurări că Guvernul nu este de acord cu însăși existența Comisiei de Prognoză! Iată declarația: „A fost o propunere a Comisiei Naționale de Prognoză, o comisie (sic! - n.r.) pe care noi nu o agreăm și nu am agreat-o și acest lucru este demonstrat și prin faptul că nu a fost o hotărâre de guvern care să facă referire la acest aspect. Cu siguranță acea hotărâre nu va fi agreată de Guvernul României”, a declarat premierul Viorica Dăncilă într-o conferință de presă susținută la Bacău.

Declarațiile complete le puteți urmări în materialul video de mai sus. În imagini puteți vedea și cum, la un moment dat, comisarul pentru dezvoltarea regională, Corina Crețu, cu care Viorica Dăncilă a venit să susțină o conferință de presă comună, este deranjată că tirul întrebărilor se îndreaptă exclusiv către premier și părăsește conferința de presă. Anterior acestui moment, comisarul european se aude întrebând: „De mine mai aveți nevoie?”. După ce Corina Crețu pleacă din sală, Viorica Dăncilă se ridică în scurt timp și ea de pe scaun și pune capăt conferinței de presă. 

Despre plângerea penală

„Consider că este un act deplasat să faci plângere penală pentru înaltă trădare premierului României. Sunt convinsă că justiţia va găsi ridicolă această plângere, care este complet ruptă de realitate. Sunt însă îngrijorată că un politician român, liderul celui mai important partid de opoziţie din România, a găsit nimerit să alăture înalta trădare de un act diplomatic prietenos cu statul Israel. Acest lucru mă îngrijorează. Legat de demisie, exclus. Sunt susţinută de coaliţia majoritară, este exclus ca să îmi dau demisia. Dimpotrivă, ştiţi cum se spune în România, ceea ce nu te ucide te face mai puternic. Consider că pot să duc guvernarea până în 2020”, a declarat luni Viorica Dăncilă, la Bacău.

Premierul a spus că a fost creată „insituţia denunţătorilor”, iar plângerile penale din ultima vreme nu face cinste României.

„Legat de aceste plângeri penale, am văzut că şi astăzi au apărut în presă alte plângeri, văd că s-a instituit instituţia denunţătorilor, văd că este bătaie pentru a se înscrie în această instituţie. Eu cred că deja la un moment dat acest lucru nu ne face cinste şi nu le face cinste celor care au un astfel de comortament. Pe mine nu mă interesează acest lucru, mă interesează să vin şi să pun în aplicare acest program de guvernare şi îl voi îndeplini până la capăt. Asta aşteaptă românii de la noi. Nu ceartă, nu scandal, nu denigrare, nu cuvinte urâte”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă există presiuni asupra sa pentru a rămâne în funcţie, în pofida faptului că nu ar dori acest lucru, Viorica Dăncilă a negat: „Categoric nu. Dacă aş fi vrut asta, aş fi cerut acest lucru. Dar am reiterat că sunt un om puternic şi îmi voi duce la capăt mandatul până în 2020”.

De asemenea, Viorica Dăncilă a susţinut că „lucrurile se leagă”, în condiţiile în care, imediat după ce şeful statului i-a cerut demisia, Ludovic Orban, liderul unui partid de opoziţie, face plângere penală împotriva sa. „Sunt multe lucruri care merg în acelaşi sens. Preşedintele îmi cere demisia de patru ori, apoi apare o plângere pentru înaltă trădare, lucrurile se leagă”, a mai spus Dăncilă.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus joi o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă, acuzând-o de uzurparea funcţiei, prezentarea cu rea-credinţă de informaţii preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat, în legătură cu Memorandumul adoptat de Guvern privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Plângerea îl vizează şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, acuzat de divulgarea de informaţii secrete de stat, după ce a făcut publice informaţiile referitoare la Memorandumul pe tema mutării ambasadei.

Plângerea liderului PNL a ajuns la DIICOT, vineri, după ce Parchetul instanţei supreme şi-a declinat competenţa în acest caz, au declinat pentru News.ro reprezentanţi ai DIICOT.

Citiți și: 

Viorica Dăncilă: Pilonul II nu se desființează, dar ar putea suferi modificări

Reacția președintelui la ideea desființării Pilonului II de pensii

Ce spune Iohannis despre plângerea penală depusă împotriva premierului

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri