De ce sunt întrebați alegătorii dacă votează și la alegerile europarlamentare, și la referendum. Explicația BEC

Data actualizării: Data publicării:
Referendumul pentru justiție din 26 mai. Cum arată buletinele de vot
Foto: Agerpres

Operatorii de tabletă și președinții secțiilor de votare trebuie să-i informeze pe alegători că pot vota fie pentru alegerile europarlamentare, fie pentru referendum, fie pentru ambele tipuri de scrutin. Sistemul înregistrează prezența la vot separat pentru fiecare scrutin în parte, a explicat Marian Muhuleț, purtător de cuvânt al Biroului Electoral Central.

„Operatorul de calculator va scana buletinul de identitate sau va introduce în sistem datele personale ale alegătorului pentru a verifica dacă cetățeanul își poate exercita dreptul de vot. După verificarea cărții de identitate, operatorul va aduce la cunoștință alegătorului faptul că SIMPV (Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal) înregistrează prezența la vot separat pentru fiecare scrutin în parte și că alegătorul poate opta pentru a-și exercita votul atât la alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum, sau doar pentru unul dintre scrutine”, a explicat Marian Muhuleț.

„BEC, în cursul dimineții, a transmis prin intermediul sistemului informativ de monitorizare a prezenței la vot un mesaj care a fost înregistrat pe toate tabletelor din secțiile de votare, cât și pe telefoanele mobile ale președinților secțiilor de votare, faptul că operatorul are obligația de a informa alegătorul că poate opta să voteze atât la alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul național, sau doar pentru unul dintre aceste scrutine și de a opera în SIMPV opțiunea corespunzătoare”, a precizat Marian Muhuleț.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri