De partea cui este Constituţia

Data actualizării: Data publicării:
161208_CONSTITUTIA_ROMANIEI_25_ANI_07_INQUAM_Octav_Ganea_

Liderii PSD şi ALDE susţin că preşedintele este obligat să desemneze premierul propus de ei. Invocă o decizie a Curţii Constituţionale din 2014. O decizie care este însă un punct de vedere la un proiect de modificare a Constituţiei ce nu a fost dus niciodată până la capăt. Fostul preşedinte al CCR spune că punctul de vedere invocat nu are nicio legătură cu situaţia actuală. Şi tot el comentează că oricum, indiferent de punctul de vedere al CCR, majoritatea parlamentară va face tot ce vrea.

Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR: „Uitaţi-vă şi contextul în care a spus Curtea asta, că acolo se propunea ca preşedintele, pe viitor, să fie obligat să numească un candidat de la partidul care a obţinut majoritatea absolută sau care a câştigat alegerile. Decizia (decizia 80/2014 – n.r.) nu are legătură cu ce se întâmplă acum. Era o decizie prin care tocmai s-a respins propunerea de modificare a Constituţiei. Nu are legătură cu ce se întâmplă acum. Acum văd că fiecare face ce vrea, aşa că ce mai contează Constituţia? Aia s-a întâmplat când au vrut să modifice Constituţia şi le-am explicat de ce nu se poate face modificarea aceea. Vreau să vă spun aşa: în 2012 şi în 2007 Curtea Constituţională a spus că nu sunt motive de suspendare a preşedintelui, şi totuşi l-au suspendat.

Şi profesorul de drept constituţional Ioan Stanomir crede că preşedintele Iohannis a respectat legea fundamentală.

Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional: „În această zi, preşedintele a acţionat în limitele stabilite de Constituţie şi nu există niciun fel de justificare pentru a considera că preşedintele a încălcat Legea Fundamentală. Nu există nicio prevedere în Constituţie care să-l oblige pe preşedinte să acţioneze asemenea unui notar, indiferent de elementele pe care le are în vedere.”

În schimb, fostul Avocat al Poporului Gheorghe Iancu susţine că preşedintele a încălcat Constituţia.

Gheorghe Iancu, profesor de drept constituţional: „Şi-a încălcat atribuţiile, orgoliul dumnealui nu face decât să încalce atribuţiile. Cel care decide este Parlamentul.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri