STENOGRAME. Senatul, în criză financiară. Vizitele externe și cadourile au „topit” bugetul

Data actualizării: Data publicării:
Călin Popescu Tăriceanu.portret
Călin Popescu Tăriceanu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Criză financiară la Senat. Este concluzia lui Călin Popescu Tăriceanu, în urma unei discuţii privind bugetul Senatului. Mai exact, dacă senatorii vor menţine ritmul actual al deplasărilor externe, în luna octombrie vor epuiza toate fondurile pentru vizitele oficiale în străinătate. Asta, deşi bugetul Senatului s-a dublat faţă de cel de anul trecut.

Tánczos Barna, chestorul Senatului, a fost cel care semnalat că se impune reducerea cheltuielilor: Ni se cam termină banii. Recunosc că am eşuat în a controla deplasările şi de a ţine în frâu aceste cheltuieli. Cert este faptul că bugetul de anul acesta, fiind aproape dublu faţă de bugetul de anul trecut, în octombrie vom termina banii, vom cheltui toţi banii pe anul acesta pe deplasări externe şi aproape toţi banii pe diurnă.

Pentru a nu rămâne fără bani, senatorii din Biroul Permanent au venit cu mai multe soluţii: să se rezume la deplasări în UE, să reducă din cheltuielile cu evenimentele găzduite de Senat sau să împartă cheltuielile cu Camera Deputaţilor.

C.P.Tariceanu, președintele Senatului: Deci trebuie să mai periem puțin participările la diferite reuniuni externe, da? Ăsta ar fi mesajul.
Tánczos Barna, chestorul Senatului: UDMR-ul nu mai pleacă.
C.P. Tăriceanu: Deci trebuie restrânse participările, ca să ne putem acoperi obligațiile pe care le avem.
Tánczos Barna: Una dintre soluții ar fi să ne concentrăm pe reuniunile europene și să reducem cât se poate de mult cheltuielile. Ne concentrăm pe cele care vizează pregătirea președinției și mai avem două luni, aproape, strictul necesar. Sau suplimentăm bugetul din alte surse și creștem de 2,5 ori bugetul față de anul trecut.
C.P. Tariceanu: Știți ce se întâmplă? Suntem într-o situație de criză financiară, da?

Unul dintre motivele pentru care senatorii au depăşit bugetul alocat vizitelor externe este că România se pregăteşte să preia preşedinţia Consiliului UE. În aceeaşi şedinţă, secretarul Senatului Marcel Vela remarca faptul că senatorii cheltuie foarte mulţi bani pe... cadourile oferite oficialilor europeni care vin în România.

Marcel Vela: Flori de 75.000.000 de lei vechi, cadouri 120.000, un miliard două sute. Acum, nu ştiu dacă sunt din aur, din argint, dar, dacă tot avem grijă de buget, trebuie să avem grijă un pic şi de produsele şi de gospodărirea bugetului.

C.P. Tăriceanu: România nu este chiar atât de săracă încât să se facă de râs la o astfel de manifestare. Şi mi se pare şi mie că e puţin cam lărgită gura pungii, adică trebuie câte un cadou.

În decurs de trei ani, bugetul Senatului a crescut de două ori şi jumătate. Mai exact, de la 900.000 de lei cât era în 2016 a ajuns la 2.070.000 de lei în 2018. Iar din bugetul de anul acesta, senatorii au cheltuit deja 1.574.000 de lei şi se află în curs de aprobare cheltuieli de încă 345.000. Adică aproape tot bugetul său.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri