Deputatul care vrea interzicerea exportului lemnelor de foc după ce a respins un proiect similar

Data publicării:
lemne de foc

Un deputat liberal vrea să interzică exportul de lemne de foc pe următorii trei ani. Corneliu Olar a depus şi un proiect de lege în acest sens, relatează Digi24.

Propunerea vine în condiţiile în care peste 60% din populaţia ţării se încălzeşte cu lemne de foc, iar în mediul rural aprovizionarea cu lemne a devenit deja o problemă socială gravă.

​„Este interzis exportul de lemne de foc cu diametrul de maximum 20 cm până la 4 metri lungime, pentru o perioadă de maximum 3 ani”, se arată în inițiativa legislativă.

În plus, proiectul prevede şi ca Ministerul Pădurilor şi Apelor să reglementeze preţul de vânzare, mai ales că acesta s-a dublat în ultimul an.

Profitând de cererea mare de pe piaţă şi de oferta redusă, operatorii economici cumpără de la Romsilva lemne de foc ieftin şi le vând la preţuri mult mai mari, se spune în proiect.

centralizator

Însă, dacă propunerii s-au raliat și deputați de la PSD, UDMR și PMP, proiectul de lege este cumva contradictoriu cu un vot pe un proiect de lege din februarie anul acesta: un proiect de lege care limita exportul de lemne nu a fost adoptat de Parlament.

Surpriza este și mai mare cu cât la votul final privind respingerea proiectului de lege 477/2015 același deputat Corneliu Olar a votat pentru respingere.

Argumentul respingerii a fost că interdicția exportului ar genera „consecințe economice negative în lanț”, deoarece industria autohtonă a mobilei și cea de construcții nu pot absorbi decât jumătate din lemnul exploatat.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri