Dispută pe OUG 6 în Parlament. Ce consecințe ar avea modificarea ordonanței

Data publicării:
c omisia juridica

Protocoale, interceptări şi redeschiderea unor dosare. Despre asta s-a discutat în Parlament, acolo unde Comisia Juridică a dezbătut modificarea Ordonanţei 6 de punere în executare a mandatelor de supraveghere în procese penale. În timp ce Puterea vrea ca acest act normativ să fie modificat sau chiar respins, Opoziţia spune că o astfel de schimbare ar duce la modificarea unor sentinţe care acum sunt definitive.

Principala temă de dezbatere în Comisia Juridică a fost, marţi, ordonanţa de urgenţă 6, cea care a stat la baza protocolului dintre Serviciul Român de Informaţii şi Parchete. Reprezentanţii Puterii vor ca forma actuală a ordonanţei să dispară cât mai repede.

Eugen Nicolicea, deputat PSD: La sfârșit putem să spunem dacă este o lege de aprobare cu amendamente sau o lege de respingere în bloc. Este mică probabilitatea versiunii celei de a doua. E mai mare probabilitatea să scape un articol decât să fie omorâte toate.

Deputaţii PSD vor o astfel de modificare deoarece, spun ei, mulţi oameni au avut de suferit în urma mandatelor de supraveghere.

Alexandru Bălănescu, deputat PSD: Singura soluție pe care eu o văd și v-o propun este abrogarea acestora și prevederea în actul de abrogare a hotărârii noastre că stabilindu-se pe cale extraordinară de atac cei care se consideră vătămați în drepturile lor să se adreseze instanței. Dreptul cetățeanului care se simte și care a suferit de pe urma unor astfel de protocoale la restabilirea în integrum a poziției pe care a avut-o anterior.

Florin Iordache, deputat PSD: Dacă abrogăm numai ordonanța 6 în integralitate și nu punem nimic în loc, cu efectele care s-au produs din martie 2016, când a fost elaborată această ordonanță, nu facem nimic.

Opoziţia acuză însă modificările pe care Puterea vrea să le facă.

Stelian Ion, deputat USR: Am înțeles perfect ceea ce faceți. Este dorința de a interveni în dosare, în multe dosare deja judecate definitiv și a face în așa fel încât să redeschideți aceste cauze, deși existau reglementări legale care au fost invocate și care au fost verificate de judecători.

Dacă ordonanţa va fi respinsă, s-ar putea ajunge la revizuirea anumitor probe în dosare. Miercuri, Comisia Juridică se va reîntâlni şi va discuta din nou despre Ordonanţa 6.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri