Documentul MCV din 2012. Dăncilă: Voi cere detalii de la președintele CE. Mi se pare deosebit de grav

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila sedinta guvern_gov ro

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de astăzi, că va trimite o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, pentru a cere detalii despre documentul MCV din 2012 în care, potrivit unor informații apărute în presă, erau cerute detalii în legătură cu dosarele unor politicieni sau oameni de afaceri.

Dăncilă a spus că este vorba despre un document datat 10 octombrie 2012, „în care erau solicitate situația unor dosare aflate pe rol și, mai grav, faptul că în acea scrisoare aveam și nume despre care se cerea stadiul în care se află procesul și pașii care trebuiesc urmați, ceea ce mi se pare deosebit de grav”.

„Am solicitat Ministerului Justiției o analiză a cererilor ăcute de Comisia Europeană către Ministerul Justiției, daca între 2012 și 2018 au mai existat astfel de solicitări . Am primit azi documentul de la Ministerul Justiției care confirma ceea ce a apărut în spațiul public, că astfel de practici au mai fost făcute”, a spus Dăncilă.

„Am hotărât ca în cursul zilei de azi să trimit o scrisoare președintelui CE, Jean Claude Junker, prin care să solicit detaliii și informații legate de aceste aspecte care mi se par total nepotrivite și total în neconcordondanță cu MCV”, a adăugat ea.

Recent, în spațiul public a apărut un presupus document ce ar ține de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), prin care se solicitau informații, cu nume și prenume, despre stadiul unor procese de mare corupție din România.

Comisia Europeană a precizat, într-un răspuns pentru Digi24, că documentul MCV din 2012 „a făcut parte din schimburile tehnice obișnuite în cadrul MCV”.

„Așa cum știți, MCV este un proces al cărui scop este monitorizarea progreselor făcute de România într-un anumit set de obiective, agreate de ambele părți”, arată Christian Wigand, purtător de cuvânt în cadrul Comisiei Europene.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri