Eminența cenușie a programului de guvernare, pasibil să ajungă după gratii. Tăcere la Guvern

Data actualizării: Data publicării:
20170619_ICCJ_DARIUS_VALCOV_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Joi a fost o zi complicată pentru PSD. Omul deosebit de valoros, căruia Liviu Dragnea îi vedea un viitor luminos în conducerea statului,  Darius Vâlcov, a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pentru corupție. În primă instanță. Un concurs de trei infracțiuni, pentru care judecătorii au decis 8 ani de închisoare cu executare.

20170619_ICCJ_DARIUS_VALCOV_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Darius Vâlcov este artizanul programului de guvernare, tatăl revoluției fiscale și consilierul premierului Viorica Dăncilă. Sentința ar fi trebuit, deci, să cadă ca un trăsnet. La Digi24, secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, s-a declarat însă șocat și a spus că PSD este vânat într-o manieră incalificabilă. „Să-i dai condamnare unui om care, totuși, este valoros, 8 ani de zile, pentru nimic, mi se pare în mod foarte clar că este o vânătoare totală la adresa noastră, a celor din PSD”, a conchis Codrin Ștefănescu.

Teza cu vânătoarea pică imediat ce spunem că procurorii DNA au acuzat, au probat, iar sentința de joi a fost dată în complet de trei judecători ai celui mai înalt tribunal din România. E de remarcat și tăcerea lui Liviu Dragnea. De când cu tevatură promisiunilor deșarte despre salarii, liderul PSD nu a mai ieșit în public. Nu a făcut-o nici joi, când decizia PSD pare să fie protejarea lui Darius Valcov, nu eliminarea lui din funcții. În schimb, l-am văzut din nou pe Codrin Ștefănescu vorbind în locul lui Liviu Dragnea.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a fost întrebat de jurnalişti, joi, în briefingul de la finalul şedinţei Executivului, despre situaţia lui Darius Vâlcov,  dar a răspuns că nu ştie şi nu este mandatat să spună nimic. Întrebat dacă are vreun mesaj al premierului Viorica Dăncilă în legătură cu situaţia lui Darius Vâlcov, purtătorul de cuvânt al Guvernului a răspuns: „Nu sunt mandatat să ofer niciun fel de comentariu în privinţa acestui subiect. Dacă Guvernul României va avea ceva de spus, cu siguranţă o va face, şi vă anunţăm”.

Chestionat în continuare dacă Darius Vâlcov şi-a manifestat intenţia de a demisiona sau dacă premierul şi-a manifestat intenţia de a-l demite, Nelu Barbu a replicat: „Nu am niciun comentariu despre acest subiect. Nu cunosc, nu ştiu, nu”.

Consilierul premierului Viorica Dăncilă este la un pas să ajungă după gratii. Darius Vâlcov, omul care a pus la cale marea „revoluţie fiscală” şi artizan al programului de guvernarea fost găsit vinovat - în primă instanţă - de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni comerciale ilegale. Ar putea sta opt ani după gratii, dacă decizia primei instanţe va rămâne în picioare şi după apel. Darius Vâlcov şi-a pledat, pe tot parcursul procesului început în 2015, nevinovăţia. Între timp, Darius Vâlcov aşteaptă sentinţa în alte două dosare în care e judecat tot pentru fapte de corupţie.
9 ianuarie 2018:
- De ce credeţi că aţi fost peştele cel mare care trebuia executat?
- O să vedem la momentul respectiv!
- Din pledoaria dumneavoastră înţelegem că achitarea este singura variantă?
- Da, din punctul meu de vedere, da!

La ultimul termen de judecată, imediat după sărbătorile de iarnă, Darius Vâlcov a încercat să combată, în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, cererea DNA de a fi condamnat la ani grei de închisoare.

„Pe 13 martie 2015 s-a frânt o carieră şi a început o adevărată campanie de denigrare, iar până să ajung în instanță s-au vorbit multe, despre bani ascunși în ziduri, bani dați în cimitir (...) Orice om din Romania m-ar fi condamnat atunci pe loc. Și eu cred că m-aș fi condamnat”, spunea fostul ministru de finanțe, Darius Vâlcov, în ultima sa declarație făcută în instanță.
Pledoaria nu a reuşit să-i convingă pe judecători. Magistraţii au considerat că fostul ministru trebuie condamnat. Aşa că au dictat șase ani de închisoare pentru spălare de bani, patru ani pentru trafic de influenţă şi doi ani pentru operaţiuni economice incompatibile cu funcţiile publice deţinute. Au contopit pedepsele după regulile intrate în vigoare în 2014, iar pedeapsa finală este de opt ani de detenţie.

Concret, Darius Vâlcov a fost găsit vinovat pentru că, de-a lungul anilor, a taxat cu până la 20 la sută contracte din bani publici pe care le-a intermediat în judeţul Olt, dar şi cu Primăria Slatina, pe care a condus-o până în 2012.

Cu câteva zile înainte de localele din anul respectiv, primarul Darius Vâlcov făcea campanie în judeţ pentru PSD, ameninţând alegătorii unei comune că dacă nu votează candidatul PSD, atunci le va tăia subvenţia şi vor plăti apa dublu. 

VIDEO. Darius Vâlcov, campanie electorală cu amenințări. Înregistrare din 2012

„Se poate face atunci când suntem în familie şi suntem bine. Dacă de pe data de 10 nu rămânem o familie şi mergem cu javrele, apa trebuie să ajungă la preţul din Slatina, să ne înţelegem noi despre ce vorbim!”, declara Darius Vâlcov în fața alegătorilor.

Din presupusele comisioane ar fi reuşit să strângă peste 6 milioane de lei, spun procurorii.

Darius Vâlcov este acuzat şi că şi-a pus apropiaţii să cumpere de la patru case de licitaţii picturi la care mulţi colecţionari nu pot decât să viseze. Opere semnate Pablo Picasso, Andy Warhol, Corneliu Baba, Nicolae Grigorescu sau Toniţa au fost fost găsite ascunse în dulapuri vechi, pe sub paturi sau în spatele unor pereţi falşi, în locuinţele unor apropiaţi ai fostului ministru. Pânzele de preţ au fost ascunse în grabă după ce procurorii au început ancheta împotriva lui Darius Vâlcov, în urmă cu trei ani.

Instanţa a considerat că aceste acuzaţii sunt probate, aşa că a menţinut sechestrul pe cele 172 de opere de artă, pe cele trei lingouri de aur ridicate la percheziţii şi pe sumele blocate în conturi.

27 martie 2015:
- Care e povestea tablourilor?
- Nu facem justiţie la televizor.
- E o grea pierdere să rămâneţi fără 100 de tablouri?
- Nu facem justiţie la televizor.
- Nu e justiţie. Unde aţi ascuns banii?

În timpul anchetei, procurorii au descoperit inclusiv că Darius Vâlcov închiriase o clădire în apropierea Palatului Victoria, unde se pregătea să deschidă o galerie de artă. Pentru a nu fi nevoit să declare bunurile, le cumpăra prin intermediul şoferului sau al altor apropiaţi. Odalisca cu mandolină semnată de Iosif Iser, Lupta Centaurilor III în creion a lui Picasso sau Lanul de grâu de Samuel Mützner sunt unele dintre cele mai valoroase lucrări care urmau să fie vândute prin intermediul galeriei de artă.

De-a lungul vremii, Darius Vâlcova a fost lăudat însă de diverși lideri.
„E un om de o valoare rară din punct de vedere economic și e cel care împreună cu mine și înca doi colegi am lucrat la programul de guvernare”, spunea liderul PSD, Liviu Dragnea, chiar la sfârșitul lunii trecute, când sublinia că nu vede niciun impediment pentru care Darius Vâlcov n-ar lucra la Guvern.

„E un om foarte competent și sper să-și poată aduce contribuția în Cabinetul Dăncilă la elaborarea, rafinarea unor propuneri și urmarirea transpunerii programului de guvernare”, declara, la rândul său, Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE.

Darius Vâlcov a fost şi ministru delegat pentru Buget, însă momentul învestirii în funcţie a fost unul aparte. Se întâmpla în august 2014, deci preşedinte era Traian Băsescu. Iar Băsescu avertiza atunci că Darius Vâlcov - care a făcut parte cândva din partidul lui Traian Băsescu, înainte de a schimba tabăra politică, în 2012, pentru a putea fi reales primar al Slatinei ca reprezentant al USL - ar putea avea probleme penale, în viitorul apropiat. Şi a amânat ceremonia de învestire până când premierul şi cel care l-a propus pe Darius Vâlcov ministru, adică Victor Ponta, a putut fi prezent. Traian Băsescu a explicat că aşa a vrut să fie sigur că propunerea pentru Buget e asumată de fostul prim-ministru.  „Sunt o serie de fapte petrecute în timpul mandatului de primar care au fost sesizate de diverse persoane şi nu se ştie dacă începe sau nu începe, or aici voiam şi asumarea primului ministru, care ştia toate aceste probleme în aceeaşi măsură în care ştiam şi eu pentru că am fost egal informaţi. Nu-mi rămâne decât să aştept un moment când vom conveni reorganizarea ceremoniei în prezenţa primului ministru care pentru mine înseamnă că-şi asumă propunerea pe care a făcut-o”, declara Traian Băsescu în 2014.

Darius Vâlcov a fost arestat preventiv şi apoi a stat în arest la domiciliu timp de trei luni pentru acuzaţiile din acest prim dosar. Fostul ministru al finanţelor mai are însă alte două procese de corupţie pe rol. Este judecat de magistraţii din Gorj şi Dolj pentru că pe vremea când era primar în Slatina ar fi taxat cu 20 la sută contractele din bani publici pentru oameni de afaceri dispuşi să îi alimenteze veniturile paralele. Procurorii au mers pe firul mai multor denunţuri depuse în 2015 pe numele celui care atunci anunţa o altă revoluţie fiscală şi au descoperit şi că acesta a folosit milioanele pe care le-ar fi pretins pentru a investi în artă.

Cazul Vâlcov este „o oglindă a evoluției sau a involuției PSD în cei 27 de ani” care au trecut de la Revoluție, crede jurnalistul Cristian Tudor Popescu. El a spus la Digi24 că Darius Vâlcov nu-și va da demisia și nu va fi demis. „Vor merge înainte”, este convins CTP. Iată comentariul său la Digi24:

(Urmăriți aici toată discuția cu CTP de la „Jurnalul de seară”)

Citiți și: Reacția opoziției la condamnarea lui Darius Vâlcov, consilier al premierului Dăncilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri