EXCLUSIV. Cum sunt numiți la post ambasadorii. Explicațiile ministrului de Externe, Lazăr Comănescu

Data publicării:
comanesc

Cristina Cileacu, producător Pașaport diplomatic: România propune pe listele de ambasadori şi oameni care nu sunt diplomaţi de carieră. Este diplomaţia o meserie pentru care ai nevoie de pregătire specială sau poate fi îndeplinită de oricine?

Lazăr Comănescu: „Vă răspund foarte clar. Sunt printre cei care consideră că diplomaţia este o profesie de înaltă complexitate şi evident, acum poate că sunt subiectiv, dar e o profesie de înaltă ţinută. Te întâlneşti cu foarte multe situaţii complexe, complicate, dar este cu atât mai satisfacător să constaţi că poţi să faci faţă unor asemenea situaţii. Dar pentru asta îţi trebuie o pregătire foarte mare, foarte importantă. Nu înseamnă însă, şi acum vin la întrebarea dvs, nu înseamnă că acolo unde există situaţii în care avem de a face cu persoane, personalităţi, care cunosc foarte bine o anumită zonă, o anumită ţară, care sunt foarte bine cunoscute în zona respectivă, care prin activitatea pe care au desfăşurat-o, în planul politic, fie el intern sau extern, în relaţiile internaţionale, în instituţii internaţionale, evident că în asemenea situaţii e foarte bine să avem şi diplomaţi care nu intră neapărat în categoria diplomaţilor de carieră, dar care repet, au dovedit prin tot ceea ce au făcut, capacităţi de a performa la nivelul cel mai înalt în acest domeniu. Sunt ţări europene în care numai diplomaţi de carieră sunt ambasadori, şefi de misiune. Dar în cazul nostru sunt şi unele mici excepţii, dar absolut toate, oricând doriţi putem să aducem suficiente argumente prin care să confirmăm că alegerile respective, numirile respective sunt cele mai potrivite, inclusiv în cazul celor la care faceţi referire, cei care s-au dat publicităţii în cursul zilei de astăzi”.

Interviul integral cu ministrul de Externe va putea fi urmărit în emisiunea „Pașaport diplomatic”, sâmbătă, de la 22.30.

Citiți și:

Diplomatul care a făcut reclamă fără acordul MAE, numit ambasador în Croația
Klaus Iohannis numește un ambasador dintre „prietenii de familie”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri