Explicațiile președintelui: de ce nu au fost invitați penalii la parada de 1 Decembrie

Data actualizării: Data publicării:
original_28605

Klaus Iohannis a dezvăluit astăzi, într-o conferință de presă, care au fost argumentele care au stat la baza deciziei Administrației Prezidențiale pe a nu-i invita pe oamenii politici cu probleme penale la parada de Ziua Națională.

Este ziua națională, o zi dedicată unor manifestări foarte vizibile, care vor să sublinieze caracterul statului român, de stat unitar, de stat de drept, de stat european, de stat membru NATO. Prin aceste manifestări nu dorim doar să omagiem trecutul ci și să creionăm viitorul României”, a declarat Klaus Iohannis.

Viitorul României se bazează pe respectarea valorilor UE și NATO. Toate acestea au un punct comun foarte puternic: statul de drept. Atunci, cred că este bine să dăm semnale puternice lesne de înțeles și de cetățeanul simplu și de diplomatul titrat că de la vârful statului se promovează curățenia politică. Asta nu înseamnă că persoane care sunt acuzate dar nu condamnate nu sunt considerate, până una alta, nevinovate. Doar că această nevinovăție este un principiu pe care cu toții îl respectăm și considerăm că stă la baza statului de drept, doar că la vârful politicii stau și alte criterii”, a mai spus președintele țării.

Este o cutumă în toate statele democrate, unde politicieni care au probleme de rezolvat cu justiția, indiferent că sunt vinovați sau nevinovați, fac un pas înapoi până își rezolvă problemele. După care pot reveni în prim-planul politicii. La noi, această cutumă încă nu este bine cunoscută și nu este bine respectată. Pentru a acoperi această lacună cutumară am hotărât să fac invitațiile așa cum bine știți”, a precizat Klaus Iohannis.

În ceea ce privește invitarea celui de-al doilea om în stat, președintele Senatului, funcție ocupată acum de Călin Popescu Tăriceanu, șeful statului a spus că proctolul nu prevede invitarea obligatorie a acestuia.

Singurul document legislativ care prevede anumite invitări este legea care clarifică ordinele naționale. Acolo se prevede că purtătorii Ordinului Steaua României sunt invitați la manifestări oficiale”, a menționat șeful statului.

Cazul primarului general al Capitalei

Despre invitația Gabrielei Firea, primar general al Bucureștiului, președintele Klaus Iohannis a spus că ea a fost invitată.

El a precizat că Gabriela Firea a primit o invitație specială de la Ministerul Apărării în semn de recunoaștere a meritelor primarului, care s-a implicat în terminarea la timp a lucrărilor de renovare a Arcului de Triumf, unde va avea loc parada militară.

Arcul de Triumf a fost bine împachetat de constructor, iar Piata Constituției a fost dată unor organizații pentru un târg de Crăciun și atunci opțiunile au devenit puține, Ministerul Afacerilor Interne a dorit să organizeze exemplar aceste manifestări și am fost de acord ca toată lumea să se implice în rezolvarea problemei de la Arcul de Triumf, S-au implicat mulți și printre ei a fost și doamna primar general, care a contribuit la deblocarea situației. MapN a dorit, în recunoașterea meritelor doamnei primar să-i facă o invitație specială la paradă, ceea ce s-a și întâmplat. Faptul că doamna primar a interpretat așa cum a interpretat mi se pare inelegant”, a declarat Klaus Iohannis.

Dragnea: Interdicţia de a participa la Ziua Naţională, o uriaşă greşeală

Printre politicienii care nu au fost invitați se numără Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. Președintele Senatului nu a fost invitat, deşi este doar trimis în judecată într-un dosar DNA şi beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, în timp ce liderul PSD a fost condamnat pentru încercarea de fraudare a referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

„Sper ca după aceste alegeri toată lumea să înțeleagă, președintele Iohannis, toate partidele, toți liderii de partide, că un război politic permanent nu ajută națiunea română. Nu ajută. Eu nu știu, de exemplu, cine l-a sfătuit să facă această greșeală uriașă cu interdicția de a participa la Ziua Națională, pentru că aici, în cazul ăsta, a confundat politica cu națiunea. 1 Decembrie nu este nici ziua lui Iohannis, nici a lui Cioloș, nici a PNL, nici a USR, este sărbătoarea conștiinței naționale și oricine, orice român, are dreptul și trebuie să se bucure de Ziua Națională și nu se pot pune restricții. Cine l-a sfătuit să facă această mișcare a greșit”, a spus Liviu Dragnea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri