Fiscul a blocat conturile unei primării datoare la Guvern

Data publicării:
primarie dolj

O primărie din judeţul Dolj trebuie să dea înapoi Ministerului Dezvoltării 1,4 milioane de lei. Asta după ce în urmă cu doi ani a atribuit un contract fără licitaţie unei firme. Pentru că banii nu au ajuns încă în visteria statului, Fiscul a blocat conturile Primăriei Desa. Autorităţile locale spun că nu au cum să înapoieze banii, pentru că suma reprezintă bugetul comunei pe trei ani.

În urmă cu opt ani, autorităţile locale din Desa au făcut un proiect pentru construirea unei staţii de epurare şi a unei reţele de canalizare în comună. Banii, 5,4 milioane de lei în total, veneau de la Ministerul Dezvoltării. Doar că între 2010 şi 2015, firma care a câştigat licitaţia a făcut doar săpături pe câteva sute de metri, iar mai apoi a intrat în insolvenţă. Autorităţle locale s-au gândit atunci să predea lucrarea unei alte firme. Nu au făcut, însă, licitaţie, aşa cum cere legea, ci au dat o hotărâre de Consiliu Local.

Era până în campanie, într-adevăr, dar am votat ca să se facă. Fără să ştiu că nu se poate cesiona dintr-o parte în cealaltă”, a explicat fostul consilier Gheorghe Ghiocea.

Firma care a câştigat licitaţia a avut probleme financiare şi a intrat într-o reorganizare judiciară. Am fost nevoiţi pentru că în 2013 am pierdut șase miliarde (n.red lei vechi), în 2014 am pierdut nouă miliarde (n.red lei vechi) să facem o cesiune către o altă firmă”, a adăugat secretatul comunei Desa, Cristian Enea.

Anul trecut, un control al Curţii de Conturi a descoperit că lucrările de la Desa sunt făcute fără licitaţie, astfel că Primăria trebuie să dea înapoi Ministerului Dezvoltării 1,4 milioane de lei. Adică suma primită deja de noul constructor pentru realizarea staţiei de epurare. Edilul comunei spune că nu are de unde să dea aceşti bani, astfel că Primăria s-a ales şi cu sechestru pe conturi.

Ar însemna ca sumele pe care noi le primim la bugetul local să le predăm pe toate pentru achitarea datoriei într-un termen de doi, poate chiar trei ani”, a spus primarul Gabriel Bădoiu.

Autorităţile din Desa vor să conteste în instanţă măsura sechestrului. Localnicii spun că banii puteau fi folosiţi pentru alte investiţii în comună.

Staţia de Epurare şi canalizarea sunt făcute în proporţie de 36 la sută. Ambele ar trebui să fie gata până la finalul anului viitor. Finanţarea oprită a blocat, însă, orice lucrare, astfel că pe străzile comunei stau de anul trecut, din septembrie, materialele de construcţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri