Grațierea, luată în calcul de Guvern

Data actualizării: Data publicării:
GUVERN

Guvernul ar putea lua în discuţie, chiar miercuri, proiectul Ministerului Justiţiei privind graţierea. E o variantă demnă de luat în calcul, pentru a rezolva problema închisorilor supraaglomerate, spune ministrul Justiţiei, Florin Iordache. Preşedintele Klaus Iohannis şi procurorul şef DNA Laura Codruţa Kovesi nu sunt de acord cu proiectul.

Este vorba de un act normativ prin care să fie grațiate o serie de pedepse și dezincriminate fapte. Vorbim de modificările care să aducă în concordanță Codul Penal cu deciziile Curții Constituționale.

Sunt 40 de astfel de decizii luate până acum. Guvernul ar putea modifica legislația și ar putea redefini abuzul în serviciu, ar putea să dea noi înțelesuri abuzului în serviciu, conflictului de interese și instituția denunțătorului.

În ceea ce privește dezincriminarea, numeroase procese și anchete în curs având ca obiect faptele dezincriminate ar fi oprite.

Kovesi spune ca 30% din dosarele de la DNA sunt abuz în serviciu. E vorba de 2200 de dosare dintr-un total de 7500 de dosare.

Inculpaţii nu mai execută pedepsele şi rămân cu banii in buzunar. Toate dosarele în care avem trimişi în judecată vor fi încetate sau se dispun achitări. Efectul cel mai grav - toate prejudiciile vor rămâne nerecuperate. DNA a dispus măsuri asiguratorii de 1,5 miliarde de euro”, afirmă Laura Codruţa Kovesi.

(Sursa: Digi24)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri