Idei „furate” între miniștri și parlamentari

Data publicării:
parlament

Guvernul și Parlamentul, în ultima perioadă au fost cam pe poziții de adversari. Dar, când este vorba despre metoda Copy Paste, relația dintre cele doua instituții pare că funcționează de minune. Concret, mai multe proiecte legislative ale senatorilor sau deputaţilor ajung să se regăsească aproape în totalitate în Ordonanţe iniţiate de miniştri. În alte cazuri, Executivul devine muza legislativului, care îşi găseşte inspiraţia în ideile celor de la ministere.

15 deputaţi şi senatori de la PNL şi UDMR vor să condiţioneze plata indemnizaţiilor pentru aleşii locali de nişte cursuri de perfecţionare pe care ar trebui să le urmeze aceştia. Experienţa proprie le spune că este mare nevoie de aşa ceva.

În 2008, când am venit la primăria din Paşcani, m-am confruntat cu foarte multe lucruri pe care nu le ştiam. Deşi fusesem deputat patru ani, problemele din administraţie au un specific aparte”, afirmă Grigore Crăciunescu, deputat PNL, inițiator.

Ideea parlamentarilor nu este însă originală. Vicepremierul Vasile Dîncu a vorbit despre asta acum şapte luni, iar Guvernul a înfiinţat Institutului Naţional de Administraţie care ar urma să se ocupe și de instruirea aleșilor.

Va fi o oportunitate pentru primari de a se forma în domenii specifice care sunt necesare. De la achiziții publice, la planificare urbană”, declară Vasile Dîncu, vicepremier.

O altă preocupare comună pentru parlamentari și miniştri este taxa pentru poluare. Şi unii şi alţii vor să fie inclusă în preţul carburanţilor auto: cinci bani pe litru.

Varianta care mi s-ar părea cea mai corectă în clipa de faţă este eliminarea timbrului actual şi o taxare a lui în doi piloni”, afirmă Cristina Palmer, ministrul Mediului.

Ministrul Mediului a luat propunerea noastră şi a transpus-o într-o eventuală viitoare ordonanţă. E un fel de plagiat dar ne-am obişnuit în politica noastră şi nu ne deranjează. Important este să se rezolve”, spune Cristian Bodea, senator independent.

Legea RCA iniţiată de aleşi PSD şi UDMR a stârnit nenumărate controverse. Proiectul s-a votat în mare grabă la Senat, cu o zi înainte ca Executivul să adopte o Ordonanţă cu prevederi aproape identice. Au fost și cazuri când anumite legi au fost respinse de Parlament dar, odată preluate de Guvern, au fost votate în unanimitate. Legea adopțiilor de pildă, propusă inițial de un deputat liberal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri