Suspans risipit: amnistia și grațierea mai așteaptă, cel puțin până la toamnă

Data actualizării: Data publicării:
guvernul dancila gov
Foto: gov.ro

Guvernul a avut joi cea de-a doua şedinţă din această săptămână, un demers neobișnuit, care ridica multe semne de întrebare, în condițiile în care continuă să planeze suspiciunea unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere: ședinţa ar avea loc pentru ca Executivul să poată adopta OUG-urile restante în ultima zi de sesiune extraordinară a Parlamentului. N-a fost până la urmă așa, în schimb, a ieșit președintele care a sugerat că a împiedicat o astfel de ordonanță. Nici Parlamentul, care plănuise o reunire a Biroului Permanent pentru a repartiza eventuale ordonanțe de urgență comisiilor de specialitate, nu a avut succes: nu a avut cvorum.

ACTUALIZARE 17:00 Conducerea Senatului nu a reuşit să repartizeze către Comisiile de specialitate Ordonanţele de urgenţă emise de Guvern, după ce la şedinţa de joi seară a Biroului permanent au participat şase din 13 senatori, astfel că cvorumul a fost insuficient, a anunţat preşedintele de şedinţă, senatorul PSD Claudiu Manda. Detalii, aici.

ACTUALIZARE 16:00 Președintele Klaus Iohannis le-a cerut politicienilor din coaliția de guvernare să legifereze în beneficiul celor care i-au ales și nu „pentru a scăpa un lider politic de închisoare. Președintele a ieșit la declarații, după ședința de guvern, și a anunțat că a fost nevoit să promulge legea privind organizarea judiciară. Toate declarațiile, aici

ACTUALIZARE 13:00 A început ședința de Guvern. Pentru început, premierul îi informează pe miniștri că a fost la Cotroceni pentru a prezenta agenda Președinției române a Consiliului European.

Deocamdată sunt prezentate proiecte culturale pe care le are Guvernul în anul Centenarului.

Apoi sunt anunțate contracte necesare pregătirii stadioanelor pentru găzduirea meciurilor Euro-2020. "Am veşti bune în perspectiva pregătirilor pe care le face România pentru găzduirea meciurilor la Campionatul European de fotbal din anul 2020. Compania Naţională de Investiţii a semnat ieri (miercuri - n.r.) două contracte importante. Primul contract se referă la proiectarea şi execuţia lucrărilor de investiţii la Stadionul 'Steaua'. Noua arenă va avea o capacitate de 30.500 de locuri şi va îndeplini criteriile impuse de UEFA pentru derularea de competiţii sportive pentru nivelul de clasificare UEFA", a precizat premierul.

Potrivit acesteia, un al doilea contract semnat de Compania Naţională de Investiţii se referă la întocmirea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate la stadionul nou pentru clubul sportiv Dinamo Bucureşti. "Noul complex sportiv va avea o capacitate de aproximativ 18.000 de locuri şi va îndeplini criteriile impuse de UEFA pentru derularea de competiţii sportive pentru nivelul de clasificare UEFA 4", a spus premierul.

Dăncilă a menţionat că ambele proiecte vor fi finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii. 

De asemenea, premierul a anunțat un studiu pentru autostrada Ploiești-Comarnic-Brașov.

Niciun cuvânt despre o eventuală ordonanță de amnistie și grațiere. 

ACTUALIZARE 12:00 Guvernul a publicat ordinea ședinței de azi. Două OUG în agendă, dar nu pe tema justiției.


În același timp, conducerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor se reunesc joi seară la ora 18:00. Înainte de a pleca în vacanţă, aleşii ar mai avea nişte lucruri de rezolvat la Parlament. Sesiunea extraordinară a Parlamentului, programată să se încheie joi, a început în 2 iulie, miza fiind adoptarea contestatelor modificări la Codul penal, dar şi Codul administrativ.

Întrebat, marți, de ce au loc două şedinţe de guvern în aceeaşi săptămână, purtătorul de cuvânt a explicat că ședința de marți a fost cea extraordinară, pentru că era urgentă adoptarea unei Ordonanţe privind deşeurile. „În această zi a fost adoptat un act foarte important, acea OUG de la Ministerul Mediului, care nu suporta amânare şi s-a luat decizia să se facă această şedinţă pentru a se adopta acest act. Asta pe de-o parte, pe de de altă parte, având în vedere că se apropie vacanţa parlamentară şi sunt acte normative ce au nevoie de adoptare şi nu suportă amânare şi în funcţie de avizele care vor veni, atunci joi vor fi incluse pe ordinea de zi”, a spus Nelu Barbu.

Reuniunea Guvernului de marți a avut loc pe fondul informaţiilor vehiculate în presă privind posibilitatea adoptării unei Ordonanţe de urgenţă pentru amnistierea şi graţierea unor fapte de corupţie, dar până la urmă o astfel de OUG nu a fost adoptată, astfel că toată atenția se îndreaptă către ședința de joi, ultima la care Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență, pentru că Parlamentul intră teoretic în vacanță.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu spune că senatorii din Biroul Permanent au fost convocaţi prin SMS în şedinţă, joi seara, fără niciun fel de explicaţie şi fără niciun fel de ordine de zi. Ne cheamă să decidem ceva mâine (joi - n.r.), dar nu ştim ce trebuie să decidem, nu ştim ce plănuiesc. Cel mai probabil, vor să prelungească sesiunea extraordinară a Senatului până pe 10 august, cum spun unele surse, dar nu putem fi siguri, căci democraţia se face în secret în Parlamentul României, din câte se vede”, a scris Vlad Alexandrescu pe contul său de Facebook.

Pe de altă parte, în contextul acestor discuții și suspiciuni, premierul Viorica Dăncilă a fost chemată de președinte la Palatul Cotroceni. Întâlnirea a avut loc miercuri, iar Guvernul a informat ulterior într-un comunicat că s-a discutat despre președinția României la UE, care se va întâmpla, în premieră, anul viitor. Niciun cuvânt nu conține comunicatul despre amnistie și grațiere sau ordonanțe de urgență, iar dinspre Palatul Cotroceni s-a păstrat tăcere totală. 

Şedinţa Guvernului este programată pentru ora 13.00, conform agendei anunţate de către Executiv, nefiind cunoscută ordinea de zi.

Informaţiile privind intenţia Guvernului de a adopta o Ordonanţă de Urgenţă privind amnistia şi graţierea au apărut încă de la sfârşitul săptămânii trecute, dar au fost negate de către liderii coaliţiei de guvernare.

Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, luni seară, la TVR; că aceste informaţii au fost “aruncate în presă”, iar “foarte mulţi muşcă subiectul”. Liderul ALDE a afirmat însă că o Ordonanţă de Urgenţă pentru amnisite şi graţiere s-a mai dat pe vremea Guvernului Năstase, iar ideea nu este de neconceput, dar o astfel de măsură trebuie analizată dacă este oportună sau nu. “Primul lucru pe care vreau să îl remarc este că această idee a unei amnistii şi a unei graţieri nu ar fi de neconceput. De ce? S-a mai făcut în România, e adevărat, cu foarte mulţi ani în urmă, 2002 sau 2003. O astfel de măsură trebuie analizată dacă este oportună sau nu. Unii spun că nu este oportună pentru că imediat se personalizeză discuţia şi se trece la evocarea numelor persoanelor care ar beneficia de o astfel de măsură. Ca să nu lungesc vorba, se spune <cel care ar beneficia este preşedintele PSD, Dragnea>. Suntem oare capabili să lăsăm această problemă de personalizare o clipă deoparte, nu o excludem din discuţie, şi abordăm puţin altfel problema?”, a declarat Tăriceanu.

Şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a negat aceste informaţii.

De asemenea, ministrul Tudorel Toader a declarat că la Ministerul Justiţiei nu există în dezbatere sau în avizare o Ordonanţă de Urgenţă privind amnistia şi graţierea.

Citiți și: 

 Presă: Toader îşi deleagă atribuţiile pentru şedinţa de guvern. Ministrul dezminte

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului Viorica Dăncilă, condamnat în primă instanţă la opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, a declarat luni seară, la Antena 3, întrebat dacă Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă privind aministierea şi graţierea unor fapte penale, că ”un moment zero în anul Centenar" ar fi "un moment potrivit pentru toată lumea” şi că o astfel de decizie depinde de premier, scrie News.ro.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri