Incompatibilitatea aleșilor locali, la reexaminare

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis tribuna presidency

Președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare Parlamentatului legea privind incompatibilitatea aleșilor locali. Acest proiect prevede că ei pot face parte din Adunările Generale ale Acționarilor ale societăților de interes local. 

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis joi, 3 noiembrie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Este incontestabil dreptul legiuitorului de a adapta regimul juridic al incompatibilităților în funcție de noile realități sociale și de necesitatea protejării intereselor comunităților locale. Considerăm însă că intervențiile legislative nu trebuie să afecteze substanța acestui regim și trebuie să fie realizate într-o modalitate clară, previzibilă, astfel încât, pe de o parte, alesul local să-și poată conforma conduita, iar pe de altă parte să fie exclusă posibilitatea unei interpretări care să genereze o practică neunitară. Or, legea transmisă la promulgare nu răspunde acestor cerințe”, se arată în cererea președintelui.

Luna trecută, Parlamentul a votat că aleşii locali pot face parte din Consiliile de Administraţie ale regiilor autonome sau societăţilor comerciale de interes local.

Proiectul a fost susţinut de toate partidele politice, însă președintele se opune intrării în vigoare a acestei legi.

În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că actuala lege poate genera confuzii şi că aleşii locali nu pot gestiona corect treburile comunităţii dacă nu fac parte din adunările generale ale societăţilor de interes local sau naţional. Este vorba, de exemplu, despre regiile de apă și canal.

Cele mai multe cazuri de incompatibilitate înregistrate în rândul aleşilor locali au vizat fix această problemă. Acest articol de lege a ajuns și la Curtea Constituțională, iar judecătorii CCR au decis că este constituțional.

De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate nu este de acord cu modificările şi spune că acestea pun în pericol toate deciziile date anterior în această speţă.

În plus, imaginea României va fi afectată în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin MCV, mai spun reprezentanţii ANI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri