Iohannis critică Guvernul și Ministerul Apărării pentru că nu „cheltuie complet și cu folos” cei 2% pentru înzestrarea armatei

Data actualizării: Data publicării:
klaus-iohannis-presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Presidency.ro

O nouă critică la adresa Guvernului din partea preşedintele Klaus Iohannis. De această dată, vizat este Ministerul Apărării, despre care şeful statului spune că nu foloseşte eficient sumele destinate programelor de achiziţii strategice, aşa cum s-a stabilit când s-a luat decizia alocării a 2% din PIB pentru Apărare.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Suntem în al treilea an consecutiv în care alocăm 2% din PIB pentru Apărare, în baza acordului politic pe care l-am inițiat la preluarea mandatului meu de preşedinte al României, în 2015. Dar nu e suficient. Am spus-o și o repet. Atenționez Guvernul României și, mai ales Ministerul Apărării, să acţioneze mult mai eficient pentru realizarea programelor esențiale de achiziții strategice la care ne-am angajat, astfel încât să fie asigurată cheltuirea completă și cu folos a sumelor alocate.

Reacţia ministrului Apărării a venit câteva ore mai târziu. Gabriel Leş a postat un mesaj pe Facebook în care spune că este mirat de declaraţiile preşedintelui, având în vedere că şeful statului este preşedintele Consiliului Suprem de Aparare a Ţării şi este la curent cu stadiul fiecărui proiect de înzestrare. În plus, ministrul Apărării îl acuză pe preşedinte că atacă Guvernul României într-o perioadă tensionată pentru ţările cu ieşire la Marea Neagră.

Citiți și:

2% din PIB pentru Apărare, doar pe hârtie. Cât s-a cheltuit de fapt din acești bani

„Mă întreb, oarecum retoric, dacă acesta ar fi fost cadrul propice pentru lansarea a noi atacuri nejustificate asupra Guvernului României și a uneia dintre instituțiile cu cea mai mare încredere în rândul românilor. În fața a numeroși invitați din țările aliate, diplomați, reprezentanți ai mediului academic internațional, domnia sa folosește un mesaj destabilizator la adresa intereselor României și face referire la Armata României în notă politică”, a scris ministrul Apărării p Facebook.

„Continui să cred că dialogul este esențial. Dialogul prin mesaje publice poate asigura efemere câștiguri în planul imaginii, dar nu va contribui semnificativ la rezolvarea problemelor care cer o abordare eficientă, pragmatică și în cadrul legii”, a mai adăugat Leș.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri