Iohannis: Dl. ministru Toader a confundat poziția de ministru cu poziția de profesor universitar

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader_govro
Foto: gov.ro

Președintele Iohannis l-a criticat, marți seară, pe ministrul justiției pentru faptul că a spus că legalitatea unei hotărâri de guvern sau a unui ordin de ministru este verificată în contencios administrativ, de judecători, și nu de procurori, sugerând astfel un posibil abuz din partea DNA. Ministrul justiției a avut o abordare inadecvată, iar în calitate de ministru al justiției, trebuia să vină cu un act în care să repare eventuale disfuncționalități pe care le constata în domeniul pe care îl conduce, a declarat Klaus Iohannis.

„Dl. ministru Toader a confundat poziția sa domniei sale de acum cu poziția de profesor universitar sau rector, pe care a avut-o înainte”, a declarat președintele Iohannis răspunzând unei întrebări din partea presei. „Dacă vorbim pur teoretic, atunci sigur, se poate purta o discuție pe competența de contencios administrativ, contencios constituțional și alte chestiuni legate de cine de ce se ocupă în România. Dacă ar fi să rămânem în zona pur teoretică, sigur, sunt anumite aspecte care pentru mulți sunt importante și interesante. Dar dl. Toader nu este profesor universitar în momentul acesta, ci este ministru justiției. Or, din poziția de ministru al justiției, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiția românească, nu trebuia să facă afirmații teoretice, ci trebuia să vină cu un act prin care corecta, de exemplu, Codul de procedură civilă. Așadar, abordarea dlui ministru mi se pare inadecvată”, a punctat șeful statului.

În acest context, Klaus Iohannis a spus că în continuare este mulțumit de activitatea DNA-ului și că are încredere în CSM.

Întrebat cum ar putea fi rezolvate eventualele abuzuri ale procurorilor, președintele a explicat că sunt două modalități. O metodă „punctuală”, care revine CSM-ului, pentru că CSM-ul este garantul independenței justiției și judecă toate plângerile de acest tip, iar o a doua metodă - prin politica în domeniul justiției. „Și de aceea am spus, dacă dl. ministru a constatat că ceva nu e bine reglementat, trebuia să vină cu un act care corectează acestă lipsă de reglementare, dacă ea, în părerea dlui ministru, există”, a repetat președintele.

„Am încredere în CSM”, a spus Iohannis, în pofida disensiunilor interne din această instituție, pentru că ele arată că „există opinii diferite și ele se discută. Mai rău ar fi fost să nu se discute nimic”, a adăugat șeful statului. 

„Da, eu sunt mulțumit în continuare de activitatea DNA-ului și dacă există astfel de plângeri (cum sunt cele ale procurorilor Mihaiela Moraru Iorga și Doru Țuluș - n.r.), atunci se vor rezolva cu siguranță la CSM”, a mai spus președintele.

Întrebat dacă vede legitim demersul pe care Laura Codruța Kovesi l-a făcut marți la CSM cu privire la  declarațiile pe care le-a făcut ministrul justiției, președintele a spus că  nu se pronunță în această chestiune. 

Citiți și: 

Legile Justiției. Iohannis: Două lucruri mă îngrijorează foarte mult. E nevoie de implicare civică

Klaus Iohannis: Plumb și Shhaideh trebuiau să demisioneze sau să fie retrase

Iohannis: Aştept ca premierul să mă consulte dacă are nevoie de un sfat bun

CTP: Iohannis, singura formă de opoziție politică credibilă la actuala guvernare. Se vor pune tunurile pe președinte

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri