Iohannis, nou atac la Guvernul Dăncilă: E adevărat că reușim să gafăm când și când

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis a taxat din nou, de la Sofia, într-o discuție cu jurnaliștii, atitudinea Guvernului Dăncilă în legătură cu mutarea ambasadei României la Ierusalim. 

Citiți și:  Replica lui Dragnea: Respect o cutumă pe care Iohannis văd că nu o respectă

„Noi facem parte cu adevărat din Uniunea Europeană, că reușim să gafăm din când în când este iarăși adevărat”, a declarat președintele Iohannis. El a reproșat premierului că s-a dus în Israel fără a se consulta nici cu președintele, nici cu specialiști.

„Nu am decis niciodată în chestiuni importante sau chiar mai puţin importante pentru România fără să fiu informat. Deci un decident care se trezeşte vorbind într-o ţară străină fără să cunoască toate datele problemei greşeşte profund. Nu am de gând să greşesc în această chestiune", a spus şeful statului.

În chestiunea politicii externe colaborarea nu este opţională, este obligatorie. Nu există, sau cel puţin nu ar trebui să existe, abordări diferite. România va fi puternică doar în măsura în care va vorbi pe o singură voce în chestiuni importante de politică externă şi acest lucru a fost bine înţeles toată lumea”, a spus Klaus Iohannis, întrebat dacă la discuţiile pe care le-a avut marţi la Cotroceni cu premierul Dăncilă au fost tranşate lucrurile. 

Şeful statului a spus că este important ca lucrurile care privesc România să fie discutate, „însă aceste discuţii trebuie să se desfăşoare în România, între noi, cu specialişti şi nu în faţa publicului global.  Deci abordarea pe care am criticat-o a fost că s-au dus în Israel şi fără să se consulte cu mine, fără să se consulte măcar cu specialişti pe politică externă, s-au trezit vorbind despre mutarea ambasadei. Aşa ceva nu se face. Pur şi simplu nu se face. Nu că nu ar fi frumos, nu că nu ar denota o educaţie selectă, nu. Astfel de abordări dăunează grav României şi din acest motiv ele nu trebuie să aibă loc", a mai afirmat Klaus Iohannis.

Întrebat despre evaluarea pe care Guvernul o face în prezent în privinţa mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, Klaus Iohannis a spus că trebuie luate în considerare toate aspectele şi că el va avea ultimul cuvânt. „Este bine să ştim unde stăm. De acolo se va lua o decizie şi ultimul cuvânt, conform Constituţiei, îl voi avea eu. Dar nu am decis niciodată în chestiuni importante sau chiar mai puţin importante pentru România fără să fiu informat. Deci un decident care se trezeşte vorbind într-o ţară străină fără să cunoască toate datele problemei greşeşte profund. Nu am de gând să greşesc în această chestiune”, a adăugat preşedintele.

O să evaluez această chestiune, dar să mai citească un pic legea și să se informeze de la sursa primară”, a spus președintele răspunzând întrebărilor jurnaliștilor în legătură cu reproșurile făcute de Liviu Dragnea că șeful statului nu se consultă și nu informează Guvernul și Parlamentul după ce participă la reuniuni externe.

„N-a fost nici război, n-a fost nici pace” între Palate, a mai spus președintele. „Nu stau să asist până când dăm cu oiștea în gard. Cred că este obligația mea să atrag atenția, să convoc la discuții. A, că celor de la PSD nu le place să le arate cineva oglinda, atunci să lucreze mai cu spor, mai bine”, a adăugat Klaus Iohannis.

Citiși și: Iohannis: Dacă celor de la PSD şi din Guvern nu le place să le arate cineva oglinda, n-au decât să lucreze mai bine

El a explicat că pe subiectul ambasadei nu intrăm într-o logică de adversitate cu Statele Unite. „Îmi displace profund că sunt persoane în România care încearcă să inducă ideea că trebuie să alegem între SUA și UE”, a menționat președintele.

Klaus Iohannis a spus, pe de altă parte, că nu s-a pus problema ca liderii europeni reuniți miercuri și joi la Sofia să adopte o declarație referitoare la Ierusalim. El a spus că subiectul nu a fost abordat miercuri seara nici măcar în discuțiile particulare.

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat și decizia Autorităţii Palestiniene de a-l chema pentru consultări pe ambasadorul din România, în urma participării ţării noastre la ceremoniile organizate înaintea mutării ambasadei SUA la Ierusalim. Șeful statului spune că lucrurile se vor rezolva de la sine. „Nu trebuie să exagerăm nici unii, nici alţii", a spus Iohannis.

Citiți și: Iohannis îi răspunde lui Dragnea: Dacă cineva se uită prea des la filme cu mafioți, este problema sa

 Urmăriți-i declarațiile complete în materialul video de mai sus.

Declarațiile președintelui: 

„Am fost foarte bine primit. Mereu sunt foarte bine primit. Trebuia să fie foarte clar. Noi facem parte foarte clar din UE. Că reuşim să gafăm din când în când e iarăși adevărat, dar aici vorbim de o integrare pe care o dorim tot mai solidă și cred că într-acolo ne îndreptăm”.

Ați discutat despre mutarea ambasadei?

„Nu, această chestiune nu a fost discutată, nu a fost pe ordinea de zi a întâlnirii informale și nu au fost discuții pe această temă, nici măcar în particular”.

Ambasadorul palestinian a fost chemat pentru consultări. Cum vom rezolva?

„Se va rezolva de la sine. Nu trebuie să exagerăm nici unii, nici alții”.

Va exista o rezoluție a Consiliului European în privința mutării ambsadelor?

„Nu s-a pus această problemă. Cred că avem o rezoluție destul de clară. Nu a semnalat acum nimeni nevoia unei noi decl pe ac tema. Toți am regretat că la granița cu Fâșia Gaza au fost atâtea victime. Despre chestiunea mutării nu s-a discutat aseară”.

Acordul nuclear cu Iranul?

„Despre acordul cu Iranul s-a discutat, pentru că trei țări europene sunt semnatare și se va merge pe linia păstrării acordului nuclear”.

Taxele vamale?

„Și această chestiune a fost discutată. Comisia ne-a prezentat abordarea pe care am agreat-o. Vom merge pe linia renegocierii. Se va continua discuția cu reprezentanții SUA. Se va cauta o soluție, dar toate acestea fără a fi sub presiune. Suntem și vrem să rămânem parteneri. Vrem să negociem, în așa fel încât toate părțile să fie satisfăcute”.

Discuția cu ministrul de externe. S-au rezolvat diferențele de opinie?

„Am avut o discuție. Am disc pe aceste teme. Concluziile au fost prezentate în comunicate”.

Veți colabora instituțional mai bine după întâlnire?

„În chestiuni de politici externe, colaborarea nu e opţionala, e obligatorie. Nu ar trebui să existe abordări diferite. România va fi puternică în măsura în care va vorbi pe o singură voce în chestiuni importante de politică externă și acest lucru a fost bine înțeles de toți”.

În comunicatul Guvernului se continuă pe această idee că putem discuta o posibilă mutare a ambasadei.

„Nu vreau să cădem în extrema cealaltă și să nu disc lucruri care ne privesc. Sunt lucruri care ne privesc și e bine să fie discutate. Fără discuții, n-ajungem la nicio concluzie. Aceste discuții trebuie să se desfășoară în România, între noi, cu specialiști, și nu în fața publicului global. Abordarea pe care am criticat-o a fost că s-au dus în Israel fără să se discute cu mine, să se consulte cu specialiști pe politică externă. S-au găsit vorbind despre mutarea ambasadei. Așa ceva nu se face. Nu că nu ar fi frumos, nu că nu ar denota o educaţie selecta. Astfel de abordări dăunează grav României și din acest motiv nu trebuie să aibă loc”.

Probleme cu absorbţia fondurilor. Am putea avea probleme cu negocierea bugetului UE?

„Ați văzut că în ultimele zile au apărut discuții foarte serioase și foarte îngrijorate despre fondurile UE, în contextul în care ne pregătim pentru următorul exercițiu financiar. E natural să începem cu analiza perioadei de acum și aici lucrurile nu stau bine. Avem nerealizari majore la capitolul fonduri UE și voi face în zilele următoare o declarație pe această temă. Altfel, se pare că doar se scriu scrisori și nu se rezolv problemele. Îmi doresc că România să atragă fonduri UE, pentru că sunt necesare pentru dezvoltarea noastră”.

Dragnea spunea că ar fi vrut să aveți o discuție cu Guvernul legată de summitul de aseară. O veți face de acum încolo?

„O să evaluez această chestiune”

Dragnea spunea că ar fi trebuit să cereți mandat și că nu îi anunțați ce să pună în practică.

„Voi evalua această chestiune, dar în privința informării, ar fi bine să mai citească legea și să se informeze de la sursa primară.”

Se face o evaluare a posibilității mutării ambasadei?

„Sunt de acord să fie luate în considerare toate aspectele. E bine să știm unde stăm. De acolo se va lua o decizie și ultimul cuvânt îl voi avea eu. Dar n-am decis niciodată în chestiuni importante sau mai puțin importante pentru România fără să fiu informat. Un decident care se trezește vorbind într-o țară străină fără să cunoască toate datele problemei greșește profund. Nu am de gând să greșesc”.

E pace între palate?

„N-a fost nici război, nici pace. Conform art. 80 din Constituție, președintele veghează la buna funcționare a autorităților publice. A veghea nu e o stare pasivă. Nu stau să asist, ca să mă exprim popular, până dăm cu oiştea în gard. Dacă lucrurile merg prost, e obligația mea să atrag atenția, să convoc la discuții, să cer opinii informate. Acesta e lucrul pe care îl fac. Că celor de la PSD și din Guvern nu le place să le arate cineva oglinda e posibil, dar n-au decât să lucreze mai bine, mai cu spor și cu rezultate!”

Vă mențineți opinia că Dăncila ar trebui să demisioneze?

„Evident că da”.

Cei din PSD spuneau de o amenințare. Ce ar fi trebuit să facă? Ați amenințat-o?

„Nu îmi permit să ameninț pe nimeni. E o atitudine primitivă. Nu. Eu m-am referit exact la demisie. Dacă cineva se uită prea des la filme cu mafioți, e problema sa”.

Ați reușit să obțineți de la premier o promisiune că Guvernul vă va anunța în ceea ce privește deciziile importante de politică externă?

„Cred că v-am răspuns la această întrebare. Toată lumea a înțeles că nu doar în politica externă, în general în chestiuni care privesc România, lucrurile trebuie discutate”.

Tusk a spus: Cu un prieten că SUA, cine mai are nevoie de dușman? În condițiile în care relația UE-SUA e mai agitată, cum o să-și găsească România o poziție clară?

„Dați-mi voie să repet ce am spus de mai multe ori. Politica externă a României se bazează pe trei piloni: parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la NATO și la UE. În acest context, am subliniat de foarte multe ori că relația bună transatlantică e vitală. Am fost mulțumit, ca să nu zic bucuros, aseară, când am constatat că majoritatea liderilor UE așa văd lucrurile. Nu intrăm într-o logică de adversitate cu SUA. Sunt un partener foarte important pentru noi. Așa cum într-o familie apar neînțelegeri, și între parteneri apar sincope. Nu înseamnă că renunțăm la relația de parteneriat cu SUA sau că renunță cineva la UE. O astfel de abordare ar fi greșită.

Îmi displace profund că sunt anumite persoane în România care încearcă să inducă ideea că trebuie să alegem între SUA și Europa. Nimic mai fals. Până și această idee e profund toxică și contraproductivă. Noi am ales și SUA, și UE. Nu ne-a obligat nimeni. A fost voința noastră și așa vom merge mai departe și ori de câte ori va fi nevoie, voi sublinia importanța ambelor relații pentru România și importanța relației transatlantice. Acest lucru va fi discutat și răsdiscutat și vom reuși să lămurim problemele pe care le avem, de exemplu pentru tarife la export și alte lucruri”.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri