IRES | Ce şanse are un partid nou pe scena politică

Data publicării:
plen parlament AGERPRES-2

Întrebaţi ce cuvânt asociază cel mai bine cu partidele politice, majoritatea românilor nu au ştiut să răspundă.

Cu toate acestea, 12 la sută dintre respondenţi susţin că atunci când se gândesc la partidele politice se gândesc la cuvintele hoţi, furt sau escrocherie, în vreme ce 10 la sută dintre ei se gândesc la corupţie şi mită. Românii mai asociază partidele şi cu : egoism, interese proprii, dezgust, dezastru, dezamăgire, deplorabil, ruşine, falsitate sau nesimţire.

Acelaşi studiu arată că peste 40 la sută dintre respondenţi ar fi dispuşi să-şi acorde votul candidaţilor unui nou partid politic. În schimb, alţi 38 % nu ar avea încredere într-o formaţiune nou intrată pe scena politică.

Totuşi, 77% dintre cei intervievaţi nu au putut să numească o formaţiune care a luat naştere în ultima jumătate de an în România.

Studiul IRES arată un nivel foarte scăzut al implicării românilor în asociaţii sau organizaţii non-guvernamentale.

Mai exact, doar 5% dintre respondenţi spun că sunt membri ai unei astfel de organizaţii.

În schimb, 1 din 4 români susţin că au participat la manifestaţii publice sau la proteste.

Dacă ar fi să vorbim despre aşteptările românilor în anul electoral 2016, ei bine, peste aproape 35 la sută dintre respondenţi sunt de părere că după alegerile locale şi parlamentare situaţia din România se va îmbunătăţi. Peste 40% cred că situaţia va rămâne la fel, iar 17% cred că se va înrăutăţi.

Studiul a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în 2 februarie 2016, pe un eșantion total de 1.199 de subiecți cu vârsta de peste 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de ±2,9%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri