K. Iohannis, discuție cu procurorul general despre rezolvarea rapidă a unor dosare

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis declaratie cotroceni presidency

Președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, potrivit propriilor sale sale declarații, în care i-a cerut să rezolve cu celeritate marile dosare. Șeful statului a precizat că dosarele Mineriadei și Revoluției trebuie să ajungă în instanță, iar cei responsabili pentru evenimentele de atunci trebuie să „plătească”. 

Am avut o întâlnire cu procurorul general, aici la Cotroceni, și l-am rugat să ia toate măsurile necesare pentru a introduce celeritate în exercițiul cercetărilor. Avem dosare vechi, unele extrem de vechi. Mă gândesc la dosarul Mineriadei, Revoluției. Este inacceptabil să nu știm ce s-a întâmplat la Revoluție, cine a fost vinovat. Ce s-a întâmplat la Mineriadă, cine au fost vinovați. Când spun vinovați mă gândesc la cei care au încălcat legea, nu mă gândesc la o vină istorică. Nu este treaba istoricilor, este treaba procurorilor, iar cine a greșit va plăti. Am rugat să se ia măsurile pentru a face cercetările mai rapid, pentru a trimite dosarele în instanță atunci când procurorul constată că s-a încălcat legea, iar acolo unde se constată că nu s-a încălcat legea, că sunt delațiuni comice, să se restabilească numele celui afectat”, a spus Klaus Iohannis. 

Șeful statului a mai declarat, miercuri seară, că Parchetul ÎCCJ trebuie să rezolve „foarte repede" dosarul privind acuzaţiile de plagiat care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, și a precizat că l-a rugat pe procurorul general să se ocupe ca aceste cercetări să fie făcute cu celeritate. 

Întâlnirea cu românii din Diaspora fără discursul președintelui

Președintele Klaus Iohannis întârziat la întâlnirea anuală cu românii din Diaspora, deși de obicei acesta acordă mare importanță acestor întâlniri, a transmis reporterul Digi24. Mai mult, în programul oficial al evenimentului scria că președintele va susține un discurs. Acest moment a fost amânat, un lucru neobișnuit pentru șeful statului, iar ulterior participanților la eveniment li s-a transmis că purtătorul de cuvânt al președintelui va citi discursul său. 

Ulterior, presa a fost informată că președintele va ajunge în curând la Cotroceni. La întoarcere și-a justificat absența la întâlnirea cu românii din Diaspora prin faptul că a avut „o întâlnire foarte importantă”, dar a precizat că nu poate da mai multe detalii. 

De asemenea, întrebat dacă întâlnirea pe care a avut-o afectează România pe plan Extern, președintele a precizat că „deocamdată nu apar implicații în Extern.

„Toată lumea înțelege că în România este campanie electorală ca la noi și toți așteaptă rezultatul, evident. Rezultatul alegerilor din decembrie. Însă, bine nu ne facem dacă ne certăm ca la ușa cortului”, a spus Klaus Iohannis. 

Totodată, președintele a atras atenția că toate întâlnirile pe care le are sunt importante pentru deciziile pe care le ia. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri