Klaus Iohannis, avertisment pentru PSD și UDMR: Autonomia nu se negociază pe criterii etnice

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis declaratie cotroceni presidency

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți seară, în Germania, că nu trebuie să se negocieze autonomie pe criterii etnice, pentru că nu sunt chestiuni dorite în România.

Atrag atenția PSD să nu introducă în pachetul de negociere chestiuni care nu trebuie negociate. Mă gândesc că nu trebuie să se negocieze vreun fel de autonomie pe criterii etnice. Sunt chestiuni care în România nu sunt dorite, nu trebuie negociate sub presiunea unei situații deosebite”, a declarat Iohannis.

Un subiect, se pare, despre care președintele avea cunoștință că era pe agenda negocierilor dintre cele două partide, PSD și UDMR.

În plus, Klaus Iohannis a precizat că astfel de lucruri nu se negociază în acest fel.

Întrebat dacă vrea să pice Guvernul sau moțiunea, președintele a răspuns că vrea ca situația să se rezolve cât mai repede. „Suntem văzuți ca parteneri serioși, de încredere și toate aceste lucruri nu trebuie să le punem sub semnul întrebării sau să dăm impresia că din cauza unor dispute din partidul majoritar România intră în instabilitate”, a precizat Klaus Iohannis.

Totodată, întrebat dacă PSD e un partid care poate asigura o guvernare stabilă, șeful statului a răspuns că „e o întrebare la care fiecare român va trebui să dea un răspuns și să-l țină minte”.

El a precizat că nu a discutat cu Liviu Dragnea sau cu Sorin Grindeanu despre actuala criză. „Eu am spus din capul locului, şi am spus-o atâta de clar încât au înţeles toţi, că nu mă amestec în această chestiune, în această dispută internă din PSD. Nu am făcut-o, nu o voi face”, a afirmat el.

Iohannis a dat asigurări că lucrurile în România se vor desfăşura „ordonat”, indiferent dacă moţiunea va trece sau nu.

„Eu am un draft de agendă şi nu trebuie să îşi facă nimeni probleme, lucrurile vor merge, în orice variantă, ordonat şi în aşa fel încât România să funcţioneze”, a spus şeful statului.

El a mai afirmat că va lua o decizie cu privire la demisiile miniştrilor trimise la Palatul Cotroceni când va reveni în ţară, la finalul săptămânii.

Nu există premisele unui blocaj politic îndelungat”, a mai spus șeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat, marţi, la Berlin, eventualitatea numirii unui nou premier, afirmând că nu va face "rabat" de la criteriile anunţate înainte de alegerile parlamentare din 2016, şi consideră că orice şef al Executivului trebuie să fie o persoană "integră".

„Eu nu mi-am schimbat opiniile politice şi sunt în continuare de părere că, în România, desemnat de mine poate să fie numai o persoană integră. Nu am absolut deloc de gând să fac rabat de la criteriile pe care, încă vă amintiţi, din toamna anului trecut le tot enunţ. România are nevoie de un Guvern stabil, are nevoie de un premier integru”, a spus preşedintele.

Liviu Dragnea a declarat marţi, când a plecat de la Parlament, întrebat dacă social-democraţilor le ies calculele privind votul la moţiunea de cenzură după ce a picat înţelegerea cu UDMR, că nu a avut niciodată calculul făcut cu parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri