Klaus Iohannis: La acest moment nu am de gând să refuz promulgarea dublării alocațiilor

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis semnează
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis face declarații, joi, la ora 18. El este așteptat să anunțe dacă promulgă majorarea alocațiilor pentru copii, votată de Parlament în luna decembrie. 

Principalele declarații ale președintelui: 

Am asistat la agravarea situației de securitate din Orientul Mijlociu. Ampălificare tensiunilor nu e în interesul regiunii și nici al comunității internaționale. Aceste evoluții sunt relevante pentru securitatea Europei și a cetățenilor noștri. Până în prezent, interesele României nu au fost afectate, mă refer în primul rând la securitatea cetățenilor.

România se coordonează cu partenerii externi. A condamnat escaladarea tensiunilor cauzate de atacul asupra ambasadei SUA din Irak și a bazelor din Irak. Doresc să salut ultima declarație a președintelui SUA. România susține unitatea, independența și suveranitatea teritoriului irakian. România a avut o contribuție importantă în această țară. Eforturile trebuie să continue. Lupta comună împotriva terorismului trebuie să continue cu fermitate. Nu e nevoie de noi focare de conflict.

Prin convocarea unui consiliu extraordinar al miniștrilor de Externe, UE poate fi parte a soluției pentru reducerea tensiunilor. România va transmite disponibilitatea pentru soluții constructive.

E nevoie de prevenirea unei spirale a instabilității, de calm și reluare a dialogului.

Ați primit indicii ce ar putea să însemne?

Această discuție a fost antamată și cred că este o abordare constructivă. Ce anume va însemna, vom vedea în discuțiile care urmează. Este clar că trebuie să se lcureze cel puțin în planul securității, dar și al reconstrucției. Și aici România e interesată.

Cum vedeți amenințările lansate de Gărzile Revoluționare din Iran?

Nu consider că România este vizată de aceste amenințări, dar cred că lucrurile trebuie luate foarte în serios . Se poate constata o oarecare calmare a situației, dar e nevoie să intervină toate diplomațiile.

E oportună rămânerea militarilor și diplomaților români în Irak?

Oficialii români sunt în reprezentanțele diplomatice și nu avem informații că există o amenințare directă. Militarii au fost relocați într-o locație sigură, probabil că își vor relua activitatea.

Primirea unor membri din Pro România în PNL?

Sunt politicieni care au sprijinit activ PNL, aceste lucruri s-au făcut în baza unor negocieri politice.

Ce veți face cu dublarea alocațiilor?

Proiectul a ajuns la mine, are termen 18 ianuarie. La acest moment nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi, e încă în analiză, aștept precizări de la Guvern, pentru că sumele nu sunt prevăzute în buget.

De unde ar putea fi tăiate cheltuieli?

Există variante, dar trebuie să fim realiști, o rectificare se poate face abia la mijlocul anului.

Discuții cu Orban despre alegeri anticipate?

Eu cred că sunt posibile și mă voi implica pentru a promova conceptul de alegeri anticipate.

Îi veți sugera lui Orban să-și depună mandatul?

E evident că pentru a ajunge la anticipate guvernul să fie demis sau să se retragă și este nevoie de două încercări nereușite. Moțiunea de cenzură e o procedură prin care se poate iniția acest demers. Și demisia este. Chiar mâine voi discuta cu Ludovic Orban și vom aborda această chestiune. Din câte știu eu, Orban își dorește alegeri anticipate.

Intenția Exxon de a vinde particiapația din Marea Neagră către Lukoil?

Vânzarea participației Exxon e o chestiune care ne preocupă. După opinia mea, această informație care circulă în ultimele zile nu este reală. Nu cred că putem să vorbim despre o astfel de posibilă tranzacție. Ne privește și pe noi și vom avea un cuvânt greu de spus.

Orice tranzacție se va face în condițiile legii.

Inspectori școlari județeni de la PNL?

Se fac numiri de interimari, care trebuie să funcționeze până la sfârșitul anului școlar. Dacă sunt potriviți sau nu, trebuie să decidă Ministerul Educației, voi solicita informații. Când va fi finalizată noua metodologie, vom organiza concursuri.

Sustenabilitatea sistemului de pensii?

Am avertizat că este nevoie de o abordare foarte serioasă și de o legislație petnru pensii care garantează sustenabilitate. PSD a ignorat acest lucru, au apărut inechități. Legea trebuie îmbunătățește, se vor face noi calcule pentru a vedea cum sistemul poate fi echitabil și sustenabil.

Mărirea salariilor pentru profesori?

Creșterile care sunt prevăzute prin lege sunt prevăzute și în bugetul pe 2020.

Plafonarea pensiei minime?

E o discuție pe care trebuie să o purtăm și o vom purta. Nu vreau să dau indicații prin televizor cum să calculeze guvernul pensiile. Discuția se va purta. Toată lumea întreabă: cresc pensiile? Da, pentru că dorim acest lucru.

Majorarea vârstei de pensionare la cerere:

Mi se pare o idee bună, ne confruntăm cu deficit de personal calificat și sunt mulți oameni care ar vrea să continue peste vârsta de pensionare. S-ar atenua deficitul de forță de muncă iar pesoanele care doresc și sunt apte să facă acest lucru sunt în general calficate. Să fie clar, asta nu înseamnă creșterea vârstei de pensionare. Este o opțiune, nu o obligație.

Mulțumit de guvern?

Sunt mulțumit de guvernul PNL și îmi doresc un guvern PNL să rămână în funcție mult și bine.

Acțiunea ministerului sănătății în cazul Floreasca?

Este un eveniment catastrofal, trist, inadmisibil. Ministerul a reacționat prompt și ferm. Scrisoarea medicilor – o atitudine regretabilă și ciudată, sper că se datorează unei atitudini nefericite de moment, care a trecut. Se vede cu atât mai mult că e o nevoie profundă și în acest domeniu.

Îl puteți da garanții că îl veți numi tot pe Orban premier după anticipate?

Sunt foarte mulțumit de Ludovic Orban, cred că este cea mai bună soluție de premier, fie plin, fie interimar.

Nu cunosc că ar exista o astfel de discuție și nu cred că ar avea sens o astfel de preocupare. Îmi doresc să continue Ludovic Orban.

Angajarea răspunderii pe alegerile locale în 2 tururi?

Îmi doresc alegeri locale în 2 tururi. O să încurajez guvernul să găsească cea mai rapidă și cea mai bună cale.

Finanțare pentru Pro România – sunteți de acord cu proiectul Guvernului?

Am considerat că bugetul e suficient de bun pentru a fi promulgat și era evoie de o promulgarea urgentă. Am văzut că s-a modificat finanțarea partidelor și am văzut că suma a scăzut. În vechea formă, principalul beneficiar al unor finanțări exagerate era PSD. Acum PSD pierde, iar acest lucru nu este regretabil.

Considerați că România a avut un răspuns întârziat la criza din Orientul Mijlociu?

Cam la 10 minute după primul incident am discutat cu miniștrii de resort, la al doilea am discutat după 5 minute. Nu vreau să se creadă că dacă am fost în deplasări nu am reacționat. Noi suntem tot timpul pe fază. Asta nu înseamnă că trebuia să dăm comunicatul după 5 minute. Un astfel de comunicat se dă după discuții cu partenerii.

Poate avea președintele o reacție mai rapidă?

Nu a fost în niciun moment cazul de panică.

Rechemarea lui George Maior?

Nu am mai discutat chestiunea.

Considerați că România trebuie să se implice cu trupe?

Discuția despre implicarea NATO este la început, nu s-a luat nicio decizie. Există o intenție.

Blocajul privind pensiile speciale în Parlament – cum vedeți problema eliminării lor?

Această chestiune trebuie rezolvată pe cale parlamentară. Mi se pare cam lungă această vacanță parlamentară. Dacă există în PNL dorința de a grăbi lucrurile, îi vor sprijini. Variantele sunt 2 – angajarea răspunderii este o procedură parlamentară, discutarea în regim normal este procedura obișnuită.

Alegerile locale – candidat unic al dreptei pentru București?

Nu exclud undele negocieri între partide. Ca principiu, un partid care guvernează și care are o reacție pozitivă în sondaje ar trebui să meargă de regulă singur în alegeri pentru a-și dovedi puterea.


 

Măsura va avea un impact bugetar de aproximativ șase miliarde de lei, sumă de care Guvernul nu dispune acum, punct de vedere susţinut şi de Ministerul Muncii.

Liberalii spuneau că nu resping ideea dublării alocaţiilor, dar subliniau că această măsură trebuie să mai aştepte

Proiectul modifică Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Pentru acesta au votat 179 de deputați iar 29 s-au abținut.

Prin amendamentul propus la proiect de președintele Comisiei pentru muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, este prevăzută majorarea cuantumului alocației de stat pentru copii astfel: - 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap; - 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani; - 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

(Editor A.D.)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri