Klaus Iohannis în SUA | O vizită cu trei scenarii

Data actualizării: Data publicării:
170509_PARLAMENT_SEDINTA_IOHANNIS_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Urmărim şi azi vizita preşedintelui Klaus Iohannis în Statele Unite. O urmărim şi de la Washington, unde Digi24 are o echipă, dar şi de la Bucureşti. Discutăm acum despre modul în care preşedintele României ar putea să abordeze această vizită şi despre faptul că e primul lider din regiune primit de Donald Trump la Casa Albă. Nicolae Naumof, expert în psihologia deciziei, stabilit în Statele Unite, a explicat, într-un interviu pentru jurnaliştii Digi24 de la Washington, cum ar putea să folosească preşedintele nostru această vizită.

Raluca Lunculescu, trimis special Digi24 în SUA: Vizită de lucru a preşedintelui Klaus Iohannis la Washington, întâlnire cu Donald Trump. Cum ar trebui abordată această vizită?

Nicolae Naumof, expert în psihologia deciziei: Preşedintele Klaus Iohannis are trei opţiuni pe care le poate folosi în această vizită, iar fiecare dintre acestea ar reflecta rolul României în UE. Prima opţiune este „Romania firs”, în care să se discute doar chestiuni care ţin de relaţia bilaterală SUA-România. Dacă va face acest lucru, va confirma poziţionarea României ca o ţară relativ mică şi nu foarte importantă, dar care nu poate fi ignorată. A doua opţiune pe care o are Klaus Iohannis este să aibă o abordare de tip regional, care să fie interesată şi să aducă în discuţie subiectele de interes pentru flancul estic al NATO, de la Estonia până la Bulgaria şi Turcia. Dacă va face acest lucru va poziţiona România ca pe un lider în partea de est a Europei şi cumva o va defini ca făcând parte din grupul acestor ţări care sunt în momentul de faţă destul de speriate de posibila agresiune care să vină din est. Iar a treia variantă...

Raluca Lunculescu: Înainte de a treia variantă, faptul că este primul lider est-european primit la Casa Albă are o semnificaţie, are o greutate?

Nicolae Naumof: Asta vom vedea. Momentan UE încă nu s-a sudat pe deplin pe, să spunem, vechea cortină de fier. Vom vedea cum va aborda preşedintele Iohannis şi care va fi şi atitudinea Americii în relaţia cu UE şi dacă vor mai făcute în continuare distincţii destul de importante între partea de vest a UE şi partea de est a UE, fostele state comuniste.

Raluca Lunculescu: Şi vorbeaţi de o a treia abordare posibilă.

Nicolae Naumof: A treia abordare care, după părerea mea este şi cea mai curajoasă, este aceea în care preşedintele Iohannis să se poziţioneze, atât pe sine, cât şi România implicit, ca un lider al UE în care să discute chestiunile bilaterale, dar în contextul mai mare al relaţiei SUA-UE, nu doar România. De preferat, dacă poate să aibă atitudini aliniate cu cele ale liderilor UE şi ai ţărilor importante din UE, Franţa şi Germania, ar fi o abordare mai curajoasă care, după părerea mea, merită riscul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri