Legea alegerilor locale, un troc păgubos. PNL şi PSD au făcut concesii la adoptarea legii şi acum regretă

Data publicării:
stampile vot - roaep

6 mai 2015. Legea alegerilor locale a fost adoptată de Parlament. Toţi social-democraţii prezenţi la şedinţă au votat proiectul. La fel au făcut şi 54 de liberali din totalul de 80.

Proiectul a fost îndelung discutat de liderii formaţiunilor politice, la Palatul Cotroceni, dar şi într-o comisie parlamentară specială.

Mihai Voicu, deputat PNL: „Evaluând, însă, avantajele acestui proiect de lege, am constatat că întregul pachet merită un vot pentru pentru că este un pas înainte faţă de legislaţia veche”.

Victor Ponta, fost preşedinte al PSD, în 20 aprilie 2015: „Vom vota şi sperăm ca până pe 15 mai să fie transmisă spre promulgare legea prin care, ca modificări esenţiale, primarii sunt aleşi din primul tur, Consiliile Judeţene se aleg, iar din cadrul Consiliului Judeţean în mod indirect se alege preşedintele”

În apropierea scrutinului, liberalii şi-au dat seama că un singur tur de scrutin nu le va aduce prea multe mandate de primar. Aşa că au atacat legea la Curtea Constituţională, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Judecătorii le-au respins sesizarea.

5 iunie 2016. A trecut un an de la consens, iar scrutinul spulberă speranţele ambelor partide. PNL a fost dezavantajat de absenţa celui de-al doilea tur, iar social-democraţii cred că ar fi obţinut mai multe fotolii de preşedinte de Consiliu Judeţean, dacă erau alegeri directe.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Un vot direct pentru preşedintele de Consiliu Judeţean este cel mai important. La anul trebuie să discutăm despre întreg sistemul electoral. Trebuie să punem rânduială acolo”.

Alina Gorghiu, copreşedinte al PNL: „Legea prevede un singur tur de alegeri. Nu vreau sa intru în istorie, dar vreau să vă promit un lucru: că Partidul Naţional Liberal va schimba această lege în secunda în care va avea o majoritate parlamentară”

29 de preşedinţi de Consiliu Judeţean sunt social-democraţi, iar 8 sunt liberali. În urma scrutinului de 5 iunie, PNL a obţinut 1.081 de primării, iar PSD, 1.677.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri