Liberalii cer PSD să retragă legile justiției

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban - km0-1

Președintele PNL, Ludovic Orban, a cerut social-democraților să nu susțină proiectul de modificare a legilor justiției care, în opinia sa, ar întoarce România 20 de ani în timp.

Proiectul de modificare a legilor justiției este creația tripletei toxice pentru justiție Florin Iordache - Șerban Nicolae – Eugen Nicolicea, care exprimă un punct de vedere conservator, care ne-ar întoarce 20 de ani în timp”, a spus Ludovic Orban.

Proiectul de modificare a legilor justiţiei trece prin schimbări majore în Parlament, în condițiile îb care parlamentarii PSD - ALDE nu au fost mulţumiţi de propunerile făcute de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Astfel, președintele rămâne implicat în procesul de numire a procurorilor șefi, chiar dacă președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că varianta lui Tudorel Toader era mai bună și că președintele trebuie eliminat din procesul numirile, astfel încât să fie eliminat factorul politic.

În ceea ce privește Inspecția judiciară, aceasta va fi un organ independent, controlat de o comisie din care vor face parte mai multe instituții, inclusiv CSM.

Într-una dintre legi se introduce o secțiune nouă, Direcția pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de judecători și procurori. Aici se detaliază cum anume, în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se va înființa și va funcționa această direcție care va avea drept competențe efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile comise de magistrați, inclusiv cei care au calitatea de membri CSM și judecători sau procurori militari.

Mai mulți judecători au criticat acest proiect. Un avertisment a venit și din partea președintelui Klaus Iohannis, care a spus că unele dintre prevederile cuprinse în așa-numitul pachet al legilor justiției „sunt bune, oportune și necesare”, dar că este vorba și de „o ciopârțire”.

De la a corecta legislația - ceea ce, în esență, ar fi fost un lucru bun - până la o ciopârți, ceea ce se întâmplă se pare acum, este cale lungă și nu ar trebui să o parcurgem”, a spus președintele.

Sunt dispus să folosesc absolut toate pârghiile și prerogativele prezidențiale pentru a interveni în aces proces, în sensul păstrării independenței justiției”, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri