Liviu Avram, despre gestul lui Iordache: Nu blurați mâinile, ca lumea să vadă în ce hal a ajuns practicarea politicii în România

Data actualizării: Data publicării:
liviu avram la digi24

Liviu Avram, redactor-șef Adevărul a vorbit la Digi24 despre două decizii luate de CCR privind recomandările din Raportul MCV. Una dintre ele, din 2012, spune că toate recomandările din Mecanism sunt obligatorii și trebuie transpuse în legislația României. A doua, din 2018, este ambiguă și nici nu a fost motivată. Aceasta spune că doar CCR poate decide dacă recomandările sunt oportune, în sensul în care Curtea va decide dacă România încalcă sau nu MCV. Însă în timpul discuției cu Adriana Nedelea, jurnalist Digi24, Florin Iordache a făcut în Parlament un gest greu de imaginat pentru un politician de asemenea nivel. Un gest obscen care a fost comentat, de asemenea, de Liviu Avram.

Adriana Nedelea, jurnalist Digi24: Recomandările MCV sunt obligatorii, dar nu se ține cont de acestea...

Liviu Avram, redactor-șef Adevărul: Nu este clar nici pentru CCR, o decizie luată în martie nu mai spune atât de ferm că MCV trebuie respectat, ci spune că singura instituție care judecă dacă România încalcă MCV este CCR, deci Curtea și-a schimbat jurisprudența fără să motiveze de ce o face, ceea ce este grav, pentru că noi nu mai știm care decizie este obligatorie, cea din 2012 sau din 2018?

Ceea ce a decis în martie CCR, a fost un plan de a adăuga amendamente.

Adriana Nedelea: Ce se întâmplă pe scena politică, Florin Iordache a făcut un gest obscen în Parlament. Cum se ajunge aici?

Liviu Avram: Este gestul care arată cel mai limpede atitudinea acestui om și a camarilei la adresa nu doar a Opoziției, nu se putea un gest mai potrivit în aceste momente decât ceea ce a făcut acum. Cred că nu ar trebui să blurați cele două mâini, ca lumea să vadă exact în ce hal a ajuns practicarea politicii din România.

În mâinile unor oameni care decid soarta tuturor și ne pun în pericol în fața infractorilor, odată trecute aceste Coduri Penale, România va deveni un paradis al infractorilor, vor urma măsuri de izolare a României, judiciar și politic. Am auzit că PSD va ataca raportul MCV, aflu acum că autorul acestei idei este tot Florin Iordache și cu asta cred că ne-am lămurit. A denunța acest Mecanism înseamnă a denunța Tratatul, ca să vedeți în ce coșmar vor să ne împingă toți acești oameni care dețin vremelnic puterea în România.

Adriana Nedelea: Ar exista o cale să transmită cineva o sesizare către CCR să vedem ce anume să respectăm?

Liviu Avram: Nu văd să existe instrumentul juridic prin care CCR să clarifice propriile sale inconsecvențe, nu există o asemenea posibilitate ca cineva să ceară CCR să își clarifice pozițiile contradictorii, în ultimii doi ani au fost situații în care Curtea și-a contrazis propria jurisprudență fără să justifice, de data asta, nu a explicat, a făcut-o pur și simplu, iar faptul că deciziile sunt obligatorii, ne lasă fără explicații.

Astea sunt discuții pentru oameni normali la cap, problema noastră este că nu avem de-a face cu oameni normali la cap, ci cu oameni care includ tâmpenii în legi și nu sunt în stare să explice, dialogul este imposibil, aceasta este maniera în care s-au votat Legile Justiției, i-au lăsat pe cei din Opoziție să depună amendamente, iar la final a venit Iordache cu mașina de vot și cu asta basta, uitați-vă la gestul lui Iordache și veți vedea maniera în care au fost votate aceste legi.

Adriana Nedelea: Ce i-ar transmite Iordache propriului copil cand face acest gest în Parlament?

Liviu Avram: Nu aș băga copiii în povestea asta mai mult decât a făcut-o însuși Iordache, le-aș spune să nu mai voteze astfel de omeni, partidul sancționat să nu mai primească voturi din cauza acestor oameni, au primit un vot promițând una, și când au ajuns la putere au făcut cu totul și cu totul așa ceva.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache le-a arătat, miercuri, degetul mijlociu de la ambele mâini parlamentarilor din Opoziţie, care nu au fost de acord cu declaraţiile făcute de la microfon. Ulterior, acesta a spus că avea mâinile ridicate.

„Eram cu mâinile ridicate, care e problema?”, a afirmat Iordache.

La insistenţele jurnaliştilor, care au dorit să-i prezinte imagini cu momentul despre care a fost întrebat, deputatul a replicat uşor iritat: „V-am răspuns, e un gest normal, am încheiat subiectul”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri