Liviu Avram, despre modificările Codului Penal: „Suntem puși să negociem cu mafia”

Data actualizării: Data publicării:
171031_IORDACHE_JURIDICA_19_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Comisia Iordache a început, joi, dezbaterea privind modificarea codurilor penale, iar printre proiectele se numără și unele controversate, care îi favorizează pe cei cercetați în dosare de corupție. Sunt descurajați denunțătorii, procurorii nu mai pot face percheziții dacă nu știu exact ce probe caută, suspecții nu mai pot fi încătușați. Jurnalistul Liviu Avram a comentat intenția de modificare a codurilor penale inițiată de coaliția PSD-ALDE, spunând că aceste proiecte par să fie „scrise cot la cot cu infractorii”. 

Adriana Nedelea: Cine sunt cei favorizați de aceste modificări?

Liviu Avram: Mie mi se pare clar că în momentul acesta suntem puși să negociem cu mafia. Sunt atât de multe modificări și totul în sensul favorizării făpașilor și infractorilor, încât nu pot să mă gândesc la altceva. Iar mafia tocmai și-a pus pe masă pretențiile, prin intermediul lui Florin Iordache. Nu știm cine a scris acest proiect de lege, nu știm cine a scris expunerea de motive, care este absolut jalnică, nu avem studiu de impact, avem pur și simplu pretențiile mafiei.

Noi acum ne prefacem în Parlament că venim cu amendamente la ceea ce vrea mafia de la noi. Ori baza de negociere este foarte jos. Nu ai cum, într-un proces firesc făcut de oameni cu scaun la cap, să respingi tot ce este acolo, pentru că aproape totul este de respins. Va trebui să faci compromisuri și în foarte multe zone vor intra în vigoare prevederi periculoase și care nu îi favorizează doar pe demnitari. Pentru că asta este intenția lor: să își facă o viață penală mai ușoară.

În același timp, va favoriza criminalitatea organizată, toată infracționalitatea, pentru că nu poți să faci separație între un tip de crimă, cea cu gulerele albe, și alt tip de crimă. Dacă adopți prevederi de favoare, trebuie să o faci pentru toți și mă tem că aici se va ajunge, dacă Parlamentul va lucra cu aceste legi cum a lucrat și cu legile justiției.

Adriana Nedelea: Liviu Dragnea, salvat, ajutat de una dintre aceste măsuri? Explicați-ne cum.

Liviu Avram: Păi spa pus drept condiție de revizuire a unei sentințe definitive faptul că unul dintre judecătorii care au participat la judecată și la pronunțare nu semnează și motivarea. Dacă unul dintre judecători moare, se transferă sau iese la pensie, se reia de la capăt procesul. Iar în dispozițiile finale și trazitorii se spune că acea prevedere se aplică și la dosarele deja judecate, încheiate. Deci se aplică și retroactiv.

Pe baza acestor prevederi, Liviu Dragnea capătă abilitatea legală de a-și cere revizuirea procesului din Dosarul Referendumului. Aș mai prezenta o prevedere extrem de periculoasă: când cineva face o sesizare la organele de urmărire penală și indică și făptuitorul, procurorii sunt obligați să îl anunțe imediat pe făptuitor și să înceapă urmărirea penală și cu privire la faptă, și cu privire la făptuitor. Adică dacă eu mă duc și reclam la Parchet că un primar îmi cere șpagă pentru o autorizație, procurorul nu poate efectua urmărirea penală doar asupra faptei, adică să mă fileze pe mine, să îl intercepteze pe primar, să facă un flagrant și să prindă făptașul și apoi să înceapă urmărirea penală împotriva făptașului. Ei vor trebui să îl anunțe pe primar: vezi că ai o reclamație că ai luat șpagă, va trebui să te interceptăm. Judecați și dumneavoastră cum se mai poate face o anchetă în acest caz.

Adriana Nedelea: Dar nu sunt bătute în cuie aceste modificări, spune Liviu Dragnea, și că toată lumea e liberă să vină cu amendamente.

Liviu Avram: Se va veni cu amendamente, după aceea Florin Iordache va supune la vor și se va vota cum vrea partidul. Așa s-au votat și legile justiției. Importantă este declarația de intenție a celor de la PSD, pe care ne-au făcut-o ieri cu această maculatură de lege. Asta vor ei să facă. Așa trebuie pusă problema, nu ceea ce va urma. Nu știm în urma dezbaterilor ce va rămâne, dar în niciun caz nu cred că pot să dispară toate ticăloșiile din această lege. Câteva vor rămâne. În momentul de față, cred că singurul care îi poate opri este Iohannis. Să pună în operă referendumul pe care l-a inițiat anul trecut. Aceste porcării nu au fost spuse în campania electorală.

O reformă atât de amplă asupra unor legi nu poate fi adoptată fără să îi întrebi și pe cei care ar trebui să respecte aceste legi. Cea mai bună soluție este ca Iohannis să activeze referendumul anunțat tocmai pentru chestiunile despre care vorbim acum.

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri